Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
8. září 2014
Dr. Hildegard Heymann z oddělení Enologie a vinohradnictví Kalifornské Univerzity připravuje pro studenty na konci ročníku zajímavou výzvu. Nabízí lahev Château Lafite-Rothschild tomu, kdo naslepo správně seřadí vína v hodnotě 5, 10, 25, 50, 100 a 250 dolarů podle jejich tržní ceny. S podobnou výzvou přišla v Praze již podruhé společnost FLAVOURS wine&deli.
Seřadit naslepo vína takto odlišných cenových relací se může na první pohled zdát jako odevzdání skvělé lahve. Faktem ale je, že ona lahev stále leží na svém místě a prach na ní usedající vytváří nové vrstvy. Ano, chápete správně. Zatím se nikomu nepodařilo vína seřadit správně.
Tentokrát nabídl David Kuchař ze společnosti FLAVOURS wine&deli výherci lahev Château Petrus 1979, což vyžaduje slušnou porci přesvědčení, že vína za 100, 200, 500, 1000, 2500 a 5000 Kč podle ceny nikdo správně neposkládá. Popravdě, David si na konci degustace zase tak jistý nebyl. :-) V první řadě jde ale o zábavu a té se nám i tento večer dostalo spousty...
Člověk má tendenci přiřazovat víno do cenové kategorie podle subjektivně vnímané kvality, která se může projevovat u různých ročníků vín z odlišných oblastí (s ohledem na vyzrávání vín v čase) hodně jinak. Pojďme se na to podívat mýma očima.
První vzorek je zavřený, nechce na začátek moc nabídnout. Víno jde od vůně do červených plodů, je dobře postavené, v těle plnější, s vyšším alkoholem, hladkými taniny a střední dochutí. To mě mate. Na víno, které se otevírá pomaleji, je příliš krátké. Píšu si 200 nebo 500.
Druhý vzorek je krásný, homogenní, minerálně-ovocný (červené plody), s mléčným karamelem. Chuť navazuje na vůni, víno je dobře postavené, šťavnaté, v těle plnější, harmonické, s citelnými jemnými vyzrálými taniny a delší perzistencí. Líbí se mi moc. Má první myšlenka letí vzhledem k minerálnímu projevu do apelačního Burgundska. Píšu si 1000. Jenže když se napiju potřetí, víno padá rychleji, než by si Pinot Noir z Burgund kdy dovolil. Ale ta mineralita…
Třetí vzorek je ve vůni plný, koncentrovaný, postavený na tmavých plodech, ve vůni mírně nasládlý, se slušným sudem a dotekem bylin. Chuť navazuje na vůni (do tmavých plodů). Víno je dobře postavené, kulaté, šťavnaté a poměrně plné, s citelnými vyzrálými taniny, mladé, s vysokým alkoholem. Jinak je srovnané a má delší perzistenci. Z první ho posílám někam do Ribery del Duero, a píši si 200, maximálně 500.
Čtvrtý vzorek je zatím jako z jiné planety. Velké víno, plné, srovnané, ovocné (třešně, maliny) s výraznou mineralitou a dotekem mléčného karamelu. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, v těle plné, harmonické, s citelnými vyzrálými ovocnými taniny, dlouhou perzistencí a potenciálem dalšího zrání. Posílám ho do Piemontu, Barolo nebo velké Barbaresco, a píšu si 2500 nebo 5000.
Z pátého vzorku jsem rozpačitý. Zatím mi stále chybí víno, které bych přiřadil stokoruně a tohle to určitě není. Je sice přímočařejší, ale svěží, ovocné (jahody, třešně), s jemnou mineralitou a plnějšími taniny, se střední až delší perzistencí. Píšu si 500.
Poslední vzorek je šťavnatý, jemný a ovocný (černý rybíz, ostružiny), delikátní, s parádně dávkovaným sudem. Chuť navazuje na vůni, přidává se jemná mineralita. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a srovnané, s hladkými vyzrálými ovocnými taniny, v těle střední až plnější, elegantní s delší perzistencí. Tohle je 2500. Ale které je za stovku?
Začíná druhé kolo a hra „Škatule, hejbejte se!“. První víno jde nahoru, mohlo by být za 500. Druhé jde dolů, ale pod 500 mi nepřijde. Pinot to není. Ale co? Ta mineralita je pořád skvělá. Třetí bych nechal na 200, ale něco musí být za stovku. Píšu 100. Čtvrté je jasné a čím dál lepší, páté jde dost nahoru a stále se harmonizuje. Píšu si 1000. Šesté je jistota.
A teď co ta první tři? Druhé nechávám na 500 a první bych pil raději než třetí. Mám jasno… A jakže to dopadlo?
Na závěr je třeba říct, že jeden z účastníků byl ve svých tipech ještě blíž. Prohodil cenovku pouze u dvou vín. Blížíme se vypsané ceně. :-)
Musím říct, že to byla úžasná akce. Parádní vína, skvělá společnost a trocha nezbytného napětí. Co kdyby?
Díky, Davide. Zase někdy příště…
Autor článku: PLI