5. září 2014

Páteční okénko: Restaurace Fat Gajah (Semyniak, Bali)

Restaurace Fat Gajah se nachází na jedné z rušných ulic turistického letoviska Semyniak na Bali. Specializuje se na různě upravované knedlíčky a nudle podávané s několika druhy omáček. V okolí restaurace jsou rozesety obchody rozličných typů, od krámku se suvenýry až po místní značkové butiky. Zvuky okolí tu vytvářejí neopakovatelnou atmosféru.

Prostředí

Samotná restaurace se skládá z vnitřního prostoru a terasy, která zabírá i část chodníku. Uvnitř je místo pro cca 25 lidí, zhruba stejný počet se vejde na terasu. Interiér je elegantní, dalo by se říci útulný. Host vidí jak na přípravu nápojů, tak částečně na dolaďování a expedici jídel.

Obsluha

Jako ve většině balijských restauraci byla obsluha velmi milá. Hovořila anglicky, vysvětlovala a prezentovala jednotlivé chody, což jsme ocenili zejména při Tasting menu.

Jídlo

Fat Gajah nabízí především speciální knedlíčky a nudle. Knedlíčky podávají jak vařené v páře, tak smažené, s různými omáčkami. Masové, zeleninové i s mořskými plody a rybami. My jsme vyzkoušeli Tasting set, který zahrnoval čtyři druhy knedlíčků vařených v páře a pět druhů smažených. Ze smažených nás nejvíce zaujaly jehněčí, tuňákové a krevetové (s rýží), z vařených v páře pak krevetové. Menu obsahovalo i čtyři různé omáčky - sójovou, sladké chilli, pálivé chilli a z kešu oříšků. Z nudlového menu jsme vybrali rajčatové nudle s krabem. Krabí maso bylo připraveno jako fas se špenátem, vše podáváno v omáčce.

Jako dezert jsme měli vynikající fondant z balijské čokolády a neméně chutný kokosový crème brûlée a profiteroles (ve variaci s kokosovou zmrzlinou).

Víno

Obecně se dá říci, že na ostrově Bali je pití vína v restauracích spíše výjimečné, respektive od jejich konzumace odrazuje hosty jejich cena. Na lístku ve Fat Gajah byla vína především z Austrálie a Nového Zélandu. Vyzkoušeli jsme kombinaci australského ryzlinku a asijských chutí a s párováním byli spokojeni. Samotný ryzlink bychom si ale tolik nevychutnali. Zajímavostí na lístku bylo Champagne Louis Roederer za "pouhých" 910.000 rupií (v přepočtu cca 1.640 Kč + daň a servis 15%).

Ceny (bez daně 10 % a servisu 5 %):

Tasting menu knedlíčků: 180.000 (cca 324 Kč)
Nudle s krabem: 72.000 (cca 130 Kč)
Sklenička Rieslingu: 64.000 (cca 115 Kč)
Espresso: 22.0000 (cca 40 Kč)

Doporučení

Pokud se na Bali vypravíte, restauraci Fat Gajah mohu s klidným svědomím doporučit. Velký výběr vín zde nehledejte, máte-li ale rádi australská či novozélandská, pak vás nezklame. Určitě si sedněte dále od chodníku, aby vás neobtěžoval přílišný provoz aut a hlavně motocyklů. Mohlo by vám to zkazit dojem z jinak velmi dobrých pokrmů, které se zde podávají.

Hodnocení: *** (ze 4 možných)

Autor článku: JFK