3. září 2014

Savojsko známé neznámé

Jacquère, Altesse, Gringet, Bergeron nebo Mondeuse… Nejsou to ani jména slavných fotbalistů, ani nešťastně zvolená hesla k emailovým schránkám. Stejně jako Savojsko není regionem, který by svými víny okupoval přední příčky vinařských hitparád oblíbenosti. Co tedy mají společného? A má vůbec smysl se jimi zabývat?

Savojsko je oblast ve východní Francii ležící přibližně na úrovni Beaujolais. Rozléhá se na úpatí Alp od Ženevského jezera až po největší město regionu, Chambéry. Vinná réva se v této krajině hor a jezer pěstovala již od 11. století. Přesto je pro většinu vinařského světa prakticky neznámá.

Vína z bílých odrůd, např. Jacquère, Roussette (neboli Altesse), Chasselas, Bergeron (neboli Roussanne) nebo červené Mondeuse totiž vypijí místní milovníci vín sami. Export je v jednotkách procent. A vzhledem k rozloze oblasti (cca 1500 ha) je poměrně jasné, proč se o těchto vínech mluví tak málo.

Apelační zákon umožňuje označení místních vín názvem vesnice, odkud pocházejí. Ta vyvolená se smějí nazývat Cru. Mezi ně patří také region Chignin, jež je domovem vínům, kterým jsem měl možnost se věnovat detailněji. Podloží vinic je hlinito-vápenaté s výrazně kamenitým základem, dávající vína poměrně tělnatá, minerální, jdoucí do citrusů. Vína z vinic s jižní nebo jihovýchodní expozicí jsou vyzrálejší s profilem jdoucím až do tropických plodů.

Z vinařství André & Michel Guerard jsem ochutnal následující:

  • Chignin „Vieilles Vignes“, AOC, 2013
  • Chignin-Bergeron, AOC, 2002
  • Rousette de Savoie, AOC, 2002
  • Mondeusse „Vieilles Vignes“, AOC, 2002

První víno Chignin „Vieilles Vignes“, 2013 je cuvée s dominancí odrůdy Jacquère. Jedná se o víno s květinově-ovocitou vůní, slušně postavené, šťavnaté a přímé, spíše osvěžující než zábavné, s alkoholem na 11 %, které má střední tělo a střední až delší perzistenci. Je vhodné do jednoduché gastronomie.

Chignin-Bergeron, 2002 je stoprocentní Roussanne a je vínem z úplně jiného výkonnostního koše než předešlé. Vůně je plná a elegantní, minerálně-ovocná (citrusy, mandarinková šťáva, mango na pozadí) s dotekem medu. Chuť navazuje na vůni (mandarinkový kompot, citrusy, mineralita, lehce med, sůl). Víno je velmi dobře postavené, strukturované, šťavnaté, v těle plnější, homogenní a harmonické s dlouhou perzistencí a potenciálem dalšího zrání. Hodně zajímavý Roussanne s burgundským projevem. Baví mě opravdu hodně.

Rousette de Savoie, 2002 by naopak oslovil spíše milovníky alsaských vín. Je to jednoodrůdové Altesse, ve vůni plné, nazrálé, nasládlé a homogenní, s ovocným projevem kandovaného ovoce (tropické plody a kůry citrusů), rozinek a medu, slaměnkami a citelnou mineralitou. Víno je velmi dobře postavené, v těle plné, a přestože má nižší kyselinku než předešlé, je jí stále dost na to, aby byl výsledek podmanivý a harmonický. Perzistence je delší až dlouhá s jemnou citrusovou hořčinkou v dochuti. Kdo ho má, není nač čekat.

Mondeusse „Vieilles Vignes“, 2002 byl jediným červeným vínem degustace. V Savojsku se pěstuje také Gamay a Pinot Noir, ale Mondeusse je přeci jen něco trochu jiného. Je to odrůda, která ve výsledném víně jen ztěží dosahuje na 12 % alkoholu. Vzorek je od vůně svěží, poměrné plný a tanický, ovocný (červené plody - třešně, červený rybíz, maliny) s jemnou mineralitou a kořenitostí. Chuť navazuje na vůni (červený rybíz, třešně, mineralita, kořenitost). Víno je dobře postavené, šťavnaté a srovnané, má střední tělo, citelné taniny a střední až delší perzistenci. Báječně si bude rozumět s jemnějšími červenými masy.

Závěr

Degustovaná savojská vína z vinařství André & Michel Guerard mě až na první vzorek opravdu zaujala. Červené Mondeusse hlavně svou zajímavostí, protože se mi v něm mísí Gamay, Pinot Noir, Syrah i Cabernet Franc. Rousette de Savoie pak svou plností a vyvážeností, svůdně namixovanou sladkostí a slaností. Tuto vlastnost mají jen skvělá vína. A Chignin-Bergeron? Z něj jsem opravdu nadšený. A vzhledem k jeho potenciálu a projevu jsem si jist, že jej (i v tomto) ročníku neochutnávám naposledy.

Autor článku: PLI