Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
23. července 2014
Autentičnost, přirozenost, charakter, tradice a komplexnost finálních vín. I tak lze obecně charakterizovat malé vinařství sídlící jen pár kilometrů od Mekky Toskánska, Montalcina. Možná by se dalo říci spíše mikrovinařství, protože vlastní pouhé 3 ha klasifikované jako Brunello di Montalcino a 1 ha olivových hájů. Produkuje jen tři vína: Brunello, občas Riservu a Rosso.
Matilde Zecca & Achille Mazzocchi zakoupili vinařství v roce 1985 a během následujících tří let jej plně zrenovovali. První ročník vín z jejich produkce nese letopočet 1991. Veškerá rozhodnutí ohledně pěstování i samotné výroby konzultovali s legendárním toskánským enologem Mauriziem Castellim, který tak stojí nejen za modernizací celého vinařství, ale hlavně za samotnou kvalitou výsledných vín. S respektem k terroir, charakteru oblasti i historii.
Vinařství je spravováno organicky a autentičnost jeho vín je inspirující. Žádní dřevití mastodonti, ale klasická příjemná vína s ovocným projevem a elegancí. Je znát, že celé vinařství bylo vybudováno od základů s jasným záměrem specifik nízké produkce. Vína se nevinifikují v baricích, ale ve velkých dubových sudech o objemu 40 hl po dobu 31 měsíců. Před vypuštěním na trh dále nazrávají dva a půl roku v lahvích. Výsledkem jsou aromatická, komplexní vína s ovocným projevem.
Finesa vín z Le Macioche není způsobena jen vyšší nadmořskou výškou místních poloh (420 m), ale také precizní ventilací a ochlazujícím efektem způsobeným říčkou protékající pod jiho-jihozápadně orientovanými kopci. Kvalita a potenciál jednotlivých ročníků tak přesně odpovídá počasí v daném roce.
Přesto, že by teoreticky mohla být každá lahev z těchto pozemků klasifikována jako Brunello di Montalcino, provádějí na vinařství přísnou selekci hroznů a Brunello vyrábějí pouze z těch opravdu nejlepších. Ty zbylé pak deklasifikují a použijí pro Rosso di Montalcino, což vzhledem k ceně dělá i z tohoto „druhého“ vína vyhledávaný artikl. O tom, jak striktní je selekce hroznů svědčí i to, že Brunello Riserva se zatím objevila na trhu pouze v pěti ročnících: 1995, 1997, 2001, 2004 a 2006.
Rosso di Montalcino 2008 je šťavnaté, přirozené a vyrovnané víno s minerálně-ovocným projevem (třešně, maliny, jahody) a jemným vlivem sudu. Víno je dobře postavené, přirozené a harmonické, má hladké vyzrálé taniny, střední tělo a delší perzistenci. Ročník 2009 byl teplejší a složitější a víno není tolik komplexní a vyvážené jako 2008. Ovocný profil je podobný.
Brunello di Montalcino je šťavnaté a plné, rovněž minerálně-ovocné, s dobře použitým sudem a náznakem mléčného karamelu. V ročnících 2005 a 2007 jde spíše do červených plodů (třešně, maliny), u 2005 dokonce přezrálých broskví. Obě vína jsou velmi dobře postavená, šťavnatá a srovnaná, mají hladké vyzrálé měkké taniny a delší až dlouhou perzistenci.Skvělé ročníky 2004 a 2006 jsou výrazně plnější, strukturovanější, rovněž minerálně-ovocné, v profilu spíše do směsi červených a tmavých plodů (třešně, višně, ostružiny, moruše), mají výrazné vyzrálé taniny, dlouhou perzistenci a potenciál k delšímu vyzrávání.
Brunello di Montalcino Riserva 2004 je svěží, elegantní, velmi plné a krémové, minerálně-ovocné (primárně do tmavých plodů, borůvky, ostružiny, třešně, višně). Víno má pevnou a přesnou strukturu, svěží kyselinku a plné vyzrálé ovocné taniny, v těle je velmi plné, ale působí přirozeně. Přes svou mladost a lehce vyšší alkohol je srovnané, má velký potenciál zrání a dlouhou perzistenci.
Vína z Le Macioche mě zaujala již před asi pěti nebo šesti lety na festivalu vín v Meranu hlavně svou přirozeností a skvělou pitelností. Jsou vhodná nejen jako skvělý společník ke červeným masům, ale také jako vína, která vám udělají radost samotná, protože svou duší odkrývají postupně.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.