Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
9. července 2014
V roce 2003 si koupí vinařství Fontemorsi splnili tři přátelé společný sen. Spojili své rozdílné talenty a jako cíl si vytyčili stvoření špičkového červeného, růžového a bílého vína z organicky pěstovaných hroznů v toskánském regionu. U obce Montescudaio (70 km jižně od Pisy) nalezli na kopcích údolí Val di Cecina pro svůj záměr ideální podmínky.
Výběru místa ve Val di Cecina, kde bylo víno pěstováno již v etruské éře před více než dvěma tisíci lety, předcházely pečlivé analýzy klimatických a geomorfologických podmínek, které potvrdily Montescuadio jako skvělou lokalitu pro pěstování vína. A aby do sebe jednotlivé dějové linie zapadly, objevili zájemci malou farmu s názvem Fontemorsi…
Dnes toto vinařství pracuje na 22 ha půdy, kde pěstují nejen vinnou révu, ale také pro Toskánsko tolik typické olivy. Jako logo zvolili mořskou ulitu, která je typickým znakem nejen historie Fontemorsi, ale hlavně místní půdy. Ještě dnes, když se člověk projde po kraji, může nějaké objevit.
Fontemorsi vyrábí pět vín (tři červená, jedno růžové a jedno bílé), která jsme měli možnost ochutnat na degustaci.
Základní červené Spazzavento je cuvée ze 70 % Sangiovese a 30 % Merlotu. Obě odrůdy fermentují odděleně v ocelových tancích, včetně malolaktiky. Následně jsou sceleny a stále v ocelovém tanku společně vyzrávají až do nalahvování.My jsme toto víno ochutnali v ročnících 2009 a 2008. Devítka je minerálně-ovocná (třešně, višně, peckovina), šťavnatá, přímá a přirozená, se středním tělem, citelnými vyzrálými taniny a delší perzistencí. Osmička jde spíše do tmavých plodů (ostružiny), je již nazrálé, s tóny mintu a bylinek. Pěkné, vyvážené a nekomplikované víno. Skvělý společník k hovězímu masu.
Guadipiani je rovněž cuvée, tentokrát ze 70 % Sangiovese a 30 % Cabernet Sauvignon. Vinifikace je podobná, obě odrůdy macerují a fermentují zvlášť v ocelovém tanku. V této fázi probíhá tzv. „delestage“, což je oddělování moštu od pevných částí hroznů. Ta způsobuje, že výsledné víno má nižší koncentraci taninů ve prospěch esterů, které dodávají vínu vyšší ovocnost. Víno je následně dříve pitelné, naopak má obvykle nižší potenciál zrání. Po ukončení malolaktické fermentace jsou odrůdy sceleny a vinifikovány společně ve francouzském sudu po dobu 9 až 10 měsíců.V ročníku 2008 je víno plné a šťavnaté, s citelným vlivem Cabernetu (černý rybíz, višně) a velmi dobře dávkovaným sudem, strukturované, čisté, harmonické, v těle plné, s výraznými vyzrálými taniny a dlouhou perzistencí.
Třetím červeným je 100 % Sangiovese a má název Volterano. Macerace a fermentace probíhá v ocelovém tanku po dobu 18 dnů, stejně jako delestage. Následně je vykvašený mošt přemístěn do francouzského sudu, kde proběhne ještě malolaktická fermentace, a kde stráví dalších 12 měsíců.Volterano v ročníku 2008 je postavené na tmavých plodech s citelnou mineralitou a sudem. Je velmi dobře strukturované, šťavnaté a plné, s výraznými taniny a dlouhou perzistencí. Ještě potřebuje tak rok, aby se vliv dřeva lépe integroval a víno působilo harmoničtěji. V ročníku 2007 je naopak již nazrálé a nabízí harmonický ovocný projev s bylinkovo-mintovými tóny.
Růžové Rosato di Fontemorsi je primárně ze Sangiovese (s příměsí dalších zde pěstovaných odrůd). Maceruje po dobu 12 hodin, než dosáhne požadované barvy. Fermentuje i zraje v ocelovém tanku při kontrolované teplotě 17 °C pro zachování maximální ovocné svěžesti.Víno v ročníku 2011 je svěží a poměrně plné, výrazně minerální až slané, jemně animální s tóny slaměnek a sena, a voskově-ovocným profilem červených plodů na pozadí. Jedná se o úplně odlišný typ růžového vína, než známe z Moravy, Loiry nebo Tavelu.
Bílé Tresassi di Fontemorsi je cuvée odrůd Viognier a Chardonnay. Fermentace probíhá v ocelovém tanku při kontrolované teplotě 15 °C, následně je víno drženo na kalech po dobu pěti měsíců, kdy získává komplexitu a vyváženost.V ročníku 2011 je víno poměrně plné a šťavnaté, opět minerálně slané s ovocným profilem tropických plodů (ananas, papája), dobře postavené, s delší perzistencí. Je to výborný společník do gastronomie.
Organicky pěstovaná vína z Fontemorsi mají zvláštní a osobitý charakter. Jsou výrazně minerální a kromě Guadipiani (s Cabernetem Sauvignon) pro běžného konzumenta trochu hůře uchopitelná. Zázrak nastane, když je využijeme jako společníky do gastronomie. Doslova vykvetou. Růžové a bílé s mořskými plody, červená s hovězím masem.
A hlavně to růžové s krevetami…
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.