Páteční okénko: Restaurace Miyabi (Praha)

Miyabi je restaurace, ve které potkáte lidi všech národností. Zároveň je také spojením české přirozenosti a přátelskosti s japonskou pohostinností a kulturou. Vizí je pro Myiabi slovo čaj, nejen japonský obřadní nápoj, který vyzývá k bdělosti a přítomnému prožívání. ČaJ, Česko a Japonsko, kde spojkou ‚a’ je Darja Kawasumi, majitelka.

Japonská kuchyně je obecně velmi zdravá, protože klade důraz na zachování přirozených vlastností surovin, jejich absolutní čerstvost a na umění dát vhodnou úpravou vyniknout jedinečné chuti. Finální pokrmy jsou pak potěchou pro všechny naše smysly.

Prostředí

Střídmý interiér, kombinace tmavého dřeva, červeného čalounění a světlých stěn.

Obsluha

Profesionální a milá, ráda poradí se zdejším menu a doporučí vhodnou variantu. Bohužel během mé návštěvy restaurace se obsluha věnovala plánování dovolených, takže se můj počáteční dojem lehce pokazil. Věřím ale, že se jednalo o výjimku.

Jídlo

Tradiční japonské. K obědu jsme vybrali Miyabi sumo obentó. Velmi dobré krevety v tempuře, skvělý losos, vynikající kachní prsa ve sladké omáčce a fenomenální nigiri z tuňáka (puraha nigiri), které patřilo k jednomu z nejlepších japonských jídel, která jsem kdy měl příležitost ochutnat. Kvalita ryby byla ohromující.

Víno

Jednoduchý výběr vín jak z Moravy, tak ze zbytku Evropy. Vše na mě působilo, jako by se autor vinného lístku snažil mít zastoupené rozmanité oblasti, a to většinou jedním druhem typického vína. Záměrem zřejmě není jít do hloubky, ale spíše do různorodosti.

Dojem/atmosféra

Tradiční japonský podnik v centru Prahy, nicméně mimo ruch města, s neformální atmosférou.

Doporučení

Příjemné místo na oběd/večeři v klidném prostředí. Nejde zde o to, jak uchvátit interiérem, pozornost je věnována v daleko větší míře kvalitě kuchyně a jednotlivým nuancím chutí. Určitě doporučuji vyzkoušet tuňákové nigiri, které mě naprosto dostalo.

Hodnocení: *** (ze 4 možných)

Další informace: www.miyabi.cz

Autor článku: JFK