Weingut Neumeister: Vinařství roku 2019 podle Falstaff

A letošním nejlepším vinařstvím Rakouska se podle vinařského časopisu Falstaff stává... Weingut Neumeister ze Štýrska. Pravda, ta zpráva není úplně nejčerstvější, ovšem degustace jeho nejnovějších vín ročníku 2018 se dostala na pořad dne až teď. Takže... jak vypadají jeho vína základní řady? Zasluhují pozornost odborníků právem a měli byste je chtít poznat i vy?

Weingut Neumeister patří k nejlepším vinařstvím Rakouska dlouhodobě. Štýrsko sice obecně nemá tak velké jméno jako třeba Wachau, ale místní vína od těch nejlepších vás dokážou vynést hodně vysoko.

Podle mnoha kritiků je Štýrsko jednou ze čtyř nejlepších oblastí na světě pro pěstování Sauvignonu Blanc (a já dodávám i Chardonnay), ale hlavně vulkanické podloží tu dává vyrůst obrovským překvapením i dalším odrůdám jako Morillon (Chardonnay), Welschriesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Muskateller, Traminer, Zweigelt nebo Pinot Noir.

Weingut Neumeister obhospodařuje vinice na cca 31 ha a od roku 2001 jej vede Christoph Neumeister, který s pomocí svého bratra Matthiase hospodaří zásadně organicky. Jejich vína vznikají z dokonale vyzrálých hroznů spontánním kvašením, naprosto bez zásahů ve sklepě.

Mezi jejich top vína patří Sauvignon Blanc „Alte Reben“, Morillon „Ried Moarfeitl“, Sauvignon Blanc „Ried Moarfeitl“ nebo Grauburgunder „Ried Saziani“. Ta ale potřebují spoustu času na lahvi, než nabídnou nějaké zábavné představení, a tak tu mám náhled na čtyři vína základní řady ročníku 2018, která budou zábavná podstatně dříve. A na závěr na porovnání jeden Sauvignon blanc ze single vinice z ročníku 2017.

Kdyby vás zajímalo některá z těchto vín ochutnat osobně, vozí je Alifea Wine.
 

Aktuálně nová vína na trhu

Welschriesling „Vulkanland Steiermark“, 2018 (foto 1)
Vůně je hodně mladá, přímá a poměrně intenzívní, středně plná a na vlašák dost přísná, minerálně-ovocná (citrusy, žluté plody), s lehkou kouřovostí a citelnou slaností. Chuť navazuje, přidává se hořčinka citrusů i mandlí. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté a srovnané, v průběhu přímé, osvěžující a výborně pitelné, s delší až dlouhou perzistencí. Pro „české/moravské“ vnímání průběhem ne úplně typický vlašák (byť chutě a vůně typické jsou), je hodně přímý až přísný, se zajímavou kouřovostí danou vulkanickým podložím. Člověka ho prostě baví pít hned, ale další pobyt v lahvi mu jen pomůže.

Grauburgunder „Vulkanland Steiermark“, 2018 (foto 2)
Vůně je plnější, vyvážená a středně intenzívní, odrůdově typická a dá se říct i elegantní, minerálně-ovocná (žluté plody), s dotekem medu a slaností. Chuť navazuje, přidává se citrusová hořčinka. Víno je velmi dobře postavené, hezky šťavnaté, v těle plnější, zatím mladé a trochu rozčepýřené (potřebuje čas na srovnání), má perfektně integrovaný alkohol a delší až dlouhou perzistenci se slaně-ovocnou dochutí. Výborně udělaný šeďák, chuťově trochu do Alsaska, ale suchý, mnohem přísnější a slanější. To podloží s ním dělá divy, nechybí mu šťavnatost ani směr. Jen chce ještě chvíli času na lahvi.

Morillon „Straden“, 2018 (foto 3)
Ve vůni podmanivé, poměrně intenzívní, plnější, vyvážené a zábavné, minerálně-ovocné (citrusy, žluté plody), s lehkou kouřovostí, dotekem vanilky a sudu. Chuť dokonale navazuje. Víno je výborně strukturované, šťavnaté a vyvážené, v těle plnější, přes svou mladost přístupné a dobře pitelné (ale bude o lepší), s dlouhou perzistencí. Morillon (Chardonnay) ze Štýrska mě obecně dost baví. Nemá tak výrazný sud jako ta burgundská, je takové přísnější a ta kouřovost čedičových půd mu sluší. A tohle je pěkný příklad vína základní řady. Jo, a sluší mu spíš sklenička na Riesling než na Pinot Noir.

Sauvignon blanc „Straden“, 2018 (foto 4)
Vůně je výrazná, aromatická, intenzívní a středně plná, sauvignonovsky typická (na kopřivy zapomeňte), minerálně-ovocná (angrešt, citrusy, dotek zeleného jablka). Chuť navazuje, přidává se jemná hořčinka. Víno je velmi dobře postavené a šťavnaté, mladé, ale srovnané, v těle střední, s delší až dlouhou perzistencí. Mám pocit, že tento typ vína by mohl zaujmout jak milovníky Sauvignonu, tak jeho odpůrce. Má sice typické rysy, ale tak nějak jinak poskládané. No, rozhodně doporučuji ho ochutnat.

Sauvignon blanc „Ried Klausen“, 2017 (foto 5)
Vůně je elegantní, vyvážená a jemná, spíše intenzívnější a středně plná, minerálně-ovocná (žluté plody, přezrálý angrešt), s citelnou slaností. Chuť navazuje, přidává se jemná hořčinka. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a zábavné, harmonické a podmanivé, má výrazně jemnější texturu než předešlá. Má střední až plnější tělo a dlouhou perzistenci s ovocně-hořčinkovo-slanou dochutí. Víno, které rozhodně chcete ochutnat (a pak pít), a které si zaslouží i váš respekt v podobě času poskytnutého pro jeho pouť na vrchol lahvové zralosti.

Závěr

Vína jsou zatím velmi mladá, vlastně těsně po vylíhnutí, ovšem dávají o sobě znát dost neskromně. Pokora a samozřejmě nadhled a skutečná harmonie přicházejí až s věkem, ale dostat každé z těchto vín někde v restauraci na skleničku, užiju si i tu mladickou nevycválanost, která zráním na lahvi zmizí a zanechá jen potěšení.

A pro ty z vás, kteří znáte výše zmíněné odrůdy jen z našich vinic... budete štýrskou typičností rozhodně překvapeni. Zda negativně nebo pozitivně (jako já), nechávám na vás. Vaše komentáře jsou vítány v obou případech.

Autor článku: PLI