Coteaux Champenois: Champagne bez bublin?

Už jste někdy pili šampaňské bez bublin? Nemyslím takové, co necháte měsíc v lednici a pak úpěnlivě ťukáte na lahev a snažíte se proti světlu najít aspoň stopu zbylého CO2. Mám na mysli seriózní tiché víno z Champagne. Bílé nebo červené. Je ze stejných odrůd jako šumivé, pochází ze stejných poloh, jen je tiché. Tak přesně tahle vína spadají pod Coteaux Champenois.

Dá se říct, že se jedná o původní styl tichého vína, jakým se kdysi vína v Champagne připravovala. Dnes jsou v Champagne tři apelace:

  • Champagne: šumivá vína vyrobená metodou Champenoise
  • Coteaux Champenois: klasická tichá vína
  • Rosé de Riceys: specifická tichá růžová vína pouze z vesnice Pes Ricey na jihu Champagne, v podoblasti Côte des Bar.

Coteaux Champenois

Apelace Coteaux Champenois pokrývá stejné území a povoluje stejné odrůdy, jako klasická (šumivá) Champagne. Výsledná vína pocházejí z hroznů bílých (Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbanne, Petit Meslier), modrých (klaret z Pinotu Noir a/nebo Meunieru) nebo jejich směsi, červená pak klasicky z modrých odrůd. Růžová se téměř nedělají (viz apelace Rosé de Riceys výše).

Produkce Coteaux Champenois je velmi nízká, protože hlavní porce hroznů jde do šumivých vín. Nejlepší Coteaux Champenois pochází z jižně orientovaných svahů z teplejších mikroterroirů Champagne a zároveň ze starých výsadeb, které na úkor kvantity dávají koncentrovanější mošt.

Většinou se jedná o vína ročníková a jednoodrůdová, z jedné obce (uvedeno na etiketě; např. Ambonnay Rouge, Ay Rouge, Bouzy Rouge, nebo Avize Blanc, Silery Blanc, apod.) nebo dokonce jedné specifické parcely.

Pro Coteaux Champenois jsou vybírány ty nejkvalitnější, nejzdravější a nejvyzrálejší hrozny, což se logicky odráží i v jejich ceně. Na druhou stranu se jedná o velmi malé šarže, a přestože producentů Coteaux Champenois i díky klimatickým změnám přibývá, stále se jedná o zanedbatelné množství lahví.

Jak Coteaux Champenois chutná?

Pro představu jsem vybral sedm vín (foto 1) s různým původem. Tři bílá (dvě z Chardonnay a jedno z Meunier) a čtyři červená (jedno z Meunier a tři z Pinot Noir). Od relativně základních až po opravdu velké kousky. Všechna vína zrála v různě starých burgundských baricích a byla lahvována bez čiření a filtrace s minimem přidané síry.

Jean-Marc Sélèque, Coteaux Champenois Dizy 1er Cru Blanc, 2015 (foto 2a)
100 % Chardonnay z východně orientované vinice vysázené v roce 1990. Půdu tvoří asi 60 cm silná vrstva světlého vápenatého jílu, který kryje kompaktní křídové podloží. Produkce je pouhých 276 lahví.

Víno je od vůně trochu ostřejší, přímé a poměrně přísné, minerálně-ovocné (citrusy včetně kůry), slanost, zmoklá skála, v chuti trocha vanilky. Velmi dobře postavené, střední až plnější v těle, s jemnou perličkou a delší až dlouhou perzistencí. Moc hezké víno, stylově do Chablis 1er Cru.

Doyard, Coteaux Champenois Vertus 1er Cru Blanc "En Vieux Fombrés", 2015 (foto 2b)
100 % Chardonnay z vince "En Vieux Fombrés," vysázené v roce 1956 v poměrně strmém jižně orientovaném svahu. Legendární masív z čisté křídy v jižní části prestižní oblasti Cote des Blancs je v těchto místech krytý pouze pár cm bílého jílu a dává vínu krémovost a úžasnou mineralitu. Spontánní vinifikace v použitých baricích, v průběhu vyzrávání batonáž.

Ve vůni je víno poměrně plné a intenzívní, minerálně-ovocné (citrusy, lehce navinulá jablka, bílá broskev, žlutý meloun), s tóny másla, jogurtu a briošků. Chuť jde podstatně více do citrusů, přidává se vanilka. Mnohem komplexnější, plnější a strukturovanější než předešlé, s dlouhou perzistencí. Stylově nabité tělnaté Champagne bez bublin.

Chevreux-Bournazel, Coteaux Champenois „La Parcelle“ Blanc, 2014 (foto 3a)
100 % Meunier z 0,4 ha vinice "La Parcelle" vysázené v 1976 ve strmém (46°) svahu, obdělávané biodynamicky. Podloží je vápencové, kryté zhruba půlmetrovou vrstvou křemičitého jílu. Vinifikace proběhla spontánně ve dvouletých baricích po Chassagne-Montrachet, víno strávilo 34 měsíců na kalech. Toto víno je hodně raritní (bílý tichý Meunier) s limitovanou produkcí 500 lahví.

Víno je od vůně plné, intenzívní, seriózní, elegantní a vyvážené, minerálně-ovocné (sušená pomerančová kůra, jablka, žluté tropické plody), s tóny briošků, soli, vanilky a mandlí v medu. Chuť navazuje, ale od půlky už jdou primárně citrusy. Výborná stavba, šťavnaté, v těle plné, dlouhá perzistence. Úžasné komplexní víno, které potřebuje čas na zrání. Stylově tak trochu oranžové.

Franck Pascal, Coteaux Champenois „Confiance“ Rouge, 2015 (foto 3b)
100 % Meunier z více než 50let starých keřů jihovychodně orientované vinice s podložím tvořeným vrstvou směsi jílu, písku a křemene, s podkladem z vápence a křídy. Víno vzniká karbonickou macerací celých hroznů a spontánní fermentací samotoku. Leželo 27 měsíců na jemných kalech.

Od vůně syrově ovocné (třešně, maliny), s jemnou mineralitou a zemitostí, plus tón zmoklé cihly a odlakovače. Chuť navazuje, přidávají se drcená slunečnicová semínka. Víno je dobře postavené, ale chybí mu šťavnatost. Chuťově je zajímavé, má jen střední tělo a hlavně vysušující taniny. Perzistence je střední až delší. No, rozpačitost. Hůř se pije a celkově se mi nelíbí.

Jean-Marc Sélèque, Coteaux Champenois „Pierry“ Rouge, 2015 (foto 4a)
100 % Pinot Noir z jihovýchodně orientované vinice Les Gayeres, vysázené v roce 1975, která leží na úpatí kopce v údolí v Pierry. Podloží tvoří cca 70cm vrstva směsi světlého jílu, písku a hlavně silexu, pod níž je čistý křídový masiv. Macerace hroznů (85% odstopkovaných), poté spontánní fermentace v bariku a zrání na jemných kalech po dobu 1 roku. Limitovaná produkce 276 lahví.

Od vůně středně plné, poměrně intenzívní a vyvážené, minerálně-ovocné (třešňový kompot, peckovina, jemná citrusová linka), s dotekem sudu a jemnou zemitostí. Velmi dobře postavené, srovnané, se středním tělem a delší perzistancí. Příjemné víno, stylově do Bourgogne AOC.

Bollinger, Coteaux Champenois "La Cote aux Enfants" Rouge, 2012 (foto 4b)
100% Pinot Noir z legendární Grand Cru polohy La Cote aux Enfants s křídovým podložím, na okraji městečka Aÿ. Keře byly vysázeny na strmých svazích počátkem 20. století. Ruční sběr, macerace, spontánní fermentace a 8 měsíců zrání na kalech v baricích.

Vůně je plná, intenzívní, hutná a elegantní, minerálně-ovocná (třešně, maliny, výrazná citrusová lůinka), s tóny vaniloky a ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje. Víno je výborně postavené, šťavnaté a harmonické, má citelné vyzrálé ovocné taniny, plnější tělo, dlkouhou perzistenci a stále potenciál zrání. Parádní kousek, stylově Bourgogne 1er Cru.

Egly Ouriet, Coteaux Champenois „Ambonnay“ GC Rouge, 2015 (foto 5)
100 % Pinot Noir z Grand Cru vinice Chiénet v Ambonnay, která byla naposledy osázena v roce 1950. Nachází se v malém údolí, otevřeném jihovýchodním směrem (hřeben kolem ní tvoří amfiteátr). Tím je chráněna ze severozápadu a severu a zdejší mikroterroir je v porovnání s ostatními vinicemi v Ambonnay teplejší. Podloží tvoří asi dvoumetrová vrstva jílu, pod ní je masív čisté křídy. Macerace celých odstopkovaných hroznů, spontánní fermentace a zrání v bariku.

Od vůně noblesní, plné, intenzívní a podmanivé, minerálně-ovocné (třešně, višně, ostružiny, výrazná citrusová linka), s tóny vanilky, kávy a ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje, přidává se jemná zemitost. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a přes svou mladost dokonale harmonické, má citelné vyzrálé ovocné taniny, jemnou texturu, plnější tělo, velmi dlouhou perzistenci a delší potenciál zrání. Uff, velké víno. Stylově rustikálnější burgundské Grand Cru, třeba Clos de Tart v teplejším ročníku.

Závěr

Geniální edukativní degustace. Vlastně jsem si kromě Confiance všechna vína úžasně užil. Jedním dechem ale dodávám, že jasně chápu, proč se o těchto vínech tak málo ví a ještě méně píše. Určitě je to o extrémně nízkém počtu vyrobených lahví, ale hlavním důvodem je jejich cena. Ne že by vína neměla potřebnou kvalitu, ale za stejné peníze prostě koupíte raději Chardonnay nebo Pinot Noir z Burgundska, a dostanete víc. Byť trochu jiného.

Na druhou stranu, kdybych měl vybrat jedno víno, které v porovnání s konkurencí dává smysl koupit, bylo by to to nejdražší (cca 4.500 Kč), Ambonnay od Egly Ouriet. Proč? Má parametry špičkového Pinotu Noir z Grand Cru vinice srovnatelné s Burgundskem, které stojí stejně. Nebo víc...

Autor článku: PLI, MDA