Roman Fabig 2017: Král moravských sauvignonů

Roman svými víny ročníku 2017 navázal na roky 2015 a 2016. Kvalitativně i stylově se stabilizoval, a protože je konzistentní, můj přídomek Král moravských sauvignonů si plně zaslouží. Ne že by už na Moravě nebyl nikdo, kdo by s ním své Sauvignony mohl poměřit, ale takto ucelené portfolium základu, parcelovek a vlajkovky na sudu u nás prostě nikdo nemá.

Celá Romanova koncepce vinaření má myšlenku a mně se hodně líbí. Šest odlišných sauvignonů blanc (foto 1), jeden jako (základní) komplexní cuvée z různých vinic, čtyři parcelovky s odlišným výrazem terroir a nakonec z nejlepších hroznů vinifikovaných na bariku „pan“ BIG. Těm se chci věnovat nejvíc.

A pak tu mám další čtyři kousky. BIGa v Chardonnay, Veltlín, Rosé a Morávku (Cabernet Moravia). Docela nadílka.

Sauvignon blanc

Fabig, Sauvignon blanc, 2017 (foto 2a)
Vůně je výrazná, intenzívní a plnější, ovocná (citróny, limetka) s jemnou mineralitou. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté, v těle plnější, s delší až dlouhou perzistencí.

Víno je kupáží hroznů z Romanových vinic Na výsluní, Růženy a Stará hora, působí otevřeně a snadno uchopitelně pro širší publikum. Výrazné a i v tomto raném stádiu vyvážené víno, kterému k větší tělnatosti pomáhá 4,7 g/l cukru, jenž zároveň vyvažuje vyšší kyselinku (8 g/l); alkohol je na 13 %. Cena na vinařství je 295 Kč.

Fabig, Sauvignon blanc „Růženy“, 2017 (foto 2b)
Vůně je jemnější než u předešlého, přesto poměrně intenzívní, střední až plnější, vyvážená, ovocná (angrešt, pomelo), s lehkou mineralitou. Chuť navazuje, přidávají se další citrtusy. Víno je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté a poměrně vyvážené, v těle střední až plnější, s delší až dlouhou perzistencí.

Víno je (až vysokou kyselinku) podstatně uhlazenější a jemnější než předešlé. Je vyváženější a dá se říct i „dospělejší“. Kyselinka skoro stejná (7,9 g/l), cukr 3,1 g/l, alkohol 12,5 %. Cena na vinařství je 325 Kč.

Fabig, Sauvignon blanc „Stará hora“, 2017 (foto 3a)
Vůně je středně intenzívní, střední až plnější, vyvážená, jemná, minerálně-ovocná (pomelo, mandarinky, lehce i meruňky). Chuť dokonale navazuje, ale oproti vůni je mnohem sladší. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a vyvážené, v těle plnější a svalnatější, má dlouhou perzistenci.

Hodně zajímavý Sauvignon (s vyšší mineralitou), který by se mi ale líbil ještě víc s trochu nižším cukrem. Jsem si ale jist, že mezi lidmi bude hodně oblíbený. Vysoká kyselinka (8,3 g/l) je vyvážená vyšším cukrem (5 g/l), alkohol 13 % nikde „nečouhá“. Cena na vinařství je 325 Kč.

Fabig, Sauvignon blanc „Na Výsluní“, 2017 (foto 3b)
Vůně je plnější a intenzívní, jemná a elegantní, ovocná (citrusy, citrónová tráva, bílé broskve), s tóny bílých květů a jemnou mineralitou. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté, vyvážené a harmonické, v těle plnější, zatím syrové, s delší až dlouhou perzistencí.

Parádní dospělý, vyvážený a hlavně přirozený Sauvignon. Klobouk dolů. Takhle nějak by to mělo vypadat. Kyselinka (8,2  g/l), cukr (4,1 g/l) a alkohol 13 %. Čistota a rafinovanost. Cena na vinařství je 355 Kč.

Fabig, Sauvignon blanc „Sahara“, 2017 (foto 4a)
Vůně je intenzívní, plnější, elegantní a vyvážená, s výraznou mineralitou (až do střelného prachu), ovocná (citrusy, meruňky). Chuť dokonale navazuje, přídává se slanost. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté a harmonické, v těle plnější, a má dlouhou perzistenci s osvěžující citrusovou hořčinkou v dochuti.

Cítit ve víně střelný prach je pro mě vrcholnou kombinací minerálního podloží a specifické vinifikace. Takových vín moc není. Vlastně můžu v souvislosti s tímto „fenoménem“ mluvit jen o pár destinacích. Konkrétně Sancerre a Pouilly-Fumé na Loiře a Cote d’Or v Burgundsku. Pokud to myslíte s vínem vážně, tohle byste neměli minout. Kyselinka 8 g/l, cukr 3,6 g/l a alkohol 13 %. Cena na vinařství je 355 Kč.

Fabig, „BIG“ Sauvignon blanc, 2017 (foto 4b)
Vůně je intenzívnější, plnější, vyvážená a elegantní, minerálně-ovocná (bílé grepy, angrešt, bílé broskve, bílý meloun) s dotekem slaměněk a ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje, jen jde ještě výrazněji do citrusů a minerální slanosti. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je úžasně šťavnaté, v těle plnější, přes svou mladost vyvážené, s dlouhou perzistencí.

Vynikající Sauvignon blanc s dotekem sudu. Ve vůni připomíná mladé Sancerre, v chuti křížence Sancerre a Nového Zélandu, k tomu ten podtext dubového sudu. Může se zdát, že je toho moc, ale je prostě svůj. A až se trochu usadí a nazraje… Hmm. Je to výběr těch nejlepších hroznů, který kvasil a zrál po dobu 10 měsíců ve francouzském sudu. Kyselinky 7,6 g/l, cukr 2,8 g/l, alkohol 13 %. Cena na vinařství je 655 Kč.

Další vína

Fabig, „BIG“ Chardonnay, 2017 (foto 4b)
Vůně je plnější a středně intenzívní, primárně ovocná (žlutá jablka, meruňky) s tóny vanilky, ušlechtilého dřeva a jemnou mineralitou. Chuť na vůni navazuje, přidávají se bílé grepy. Víno je velmi dobře postavené, v projevu poměrně přímé a příjemně šťavnaté, v těle mírně plnější, s jemnou hořčinkou, a delší až dlouhou perzistencí.

Zatím mladé a syrové, potřebuje čas. Tak tři až pět let. Odrůdově typické, přesto pro mě bylo v loňském ročníku zajímavější. Je velmi dobře udělané (včetně desetiměsíčního zrání v baricích Francois Frères), ale vstupní materiál kvalit loňských hroznů nedosáhl. Prostě je to od prvního přičichnutí „jen“ nadstandardní moravské Chardonnay. Kyselina 6 g/l (v ročníku 2016 dokonce 7,9 g/l), cukr 0,2 g/l (v 2016 ale 3,7 g/l), alkohol 13 %. Cena na vinařství je 465 Kč.

Fabig, Veltlínské zelené, 2017 (foto 4b)
Vůně je intenzívnější, středně plná až plnější, srovnaná, minerálně-ovocná (bílé broskve, citrusy) s citelnou kořenitostí a náznakem bílých květů. Chuť navazuje, jen jde více do citrusů. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, v těle střední až plnější, harmonické a má delší perzistenci.

Pozitivní překvapení. Velmi dobrý svěží veltlín, který je svým projevem na Moravu výjimečný a svou vyvážeností udělá radost asi každému. Hrozny jsou z vinic Na výsluní a Růženy, stáří keřů cca 45 let, cukr 3,9 g/l, kyseliny 6,6 g/l, alkohol 13 %. Cena na vinařství 275 Kč.

Fabig, Rosé, 2017 (foto 4b)
Vůně je intenzívnější, plnější a srovnaná, mladá a primárně ovocná (maliny, jahody, třešně, zpočátku jemná, postupně stále zřetelnější citrusová linka). Chuť navazuje, jen jde hlavně do citrusů a červené plody jsou spíše na pozadí. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, v těle střední až plnější, chuťově vyvážené a má delší perzistenci.

Rosé hlubší barvy, z odrůdy André. Zpočátku ve vůni na červených plodech, ale poměrně rychle naberou vrch citrusy, hlavně grepy. S parametry 4 g/l cukru, 7,1 g/l kyselin a 12 % alkoholu je zábavné a hezky pitelné pro široké spektrum milovníků vína. Cena na vinařství 275 Kč.

Fabig, Cabernet Moravia, 2017 (foto 4b)
Vůně je středně plná i středně intenzívní, vyzrálá a srovnaná, ovocná (švestky, višně) s dotekem koření. Chuť navazuje, přidává se příjemná peckovina. Víno je dobře postavené, šťavnaté, v těle střední, poměrně přímé, v projevu „řidší“ a zatím hodně syrové, má delší perzistenci.

Víno z velmi dobře vyzrálých hroznů, s hladkým projevem. Trochu mi chybí takové ty lehce nedozrálé, zemité a kořenité tóny mladé a rozvrkočené Morávky. Je to o stylu. Věřím, že spoustě milovníků uhlazenějších vín může vyhovovat. Já bych sáhl po jiné variantě. Cukr 0,5 g/l, kyseliny 4,9 g/l, alkohol 12 %. Cena na vinařství 295 Kč.

Závěr

Ročník 2017 byl pro vinaře složitější než 2016. A Roman u většiny vín udržel svůj kvalitativní standard, čímž se pro mě stává vinařem, který dělá vína konzistentně bez ohledu na přívětivost počasí. Většinu? A co ta ostatní vína? Popravdě, Veltlín a Sauvignony ze „Sahary“ a „Na výsluní“ jsou pro mě ještě lepší než loni, Sauvignon „BIG“ bych potřeboval znovu porovnat.

Jen bych vás chtěl upozornit, že pokud se stanete jejich šťastnými majiteli, je potřeba jim dát trochu prostoru. Alespoň rok (ale klidně tři až pět) zrání ve sklepě jim pomůže k tomu, aby dosáhly vnitřního vyladění, které následně přinese vrcholný zážitek i vám.

Autor článku: PLI