Pingus a ti druzí?

Původně to mělo být srovnání nazrálých vín z Rioja a Ribera del Duero. Jenže pak se naskytla možnost ochutnat „kult“. Pingus. Navýšili jsme budget a rezignovali na férovost. Někdy se věci vyvrbí samy a z původního záměru je úplně jiný příběh. Třeba podobný tomu, jak se stal Peter Sisseck, muž s českými kořeny, výrobcem nejprestižnějšího španělského vína.

Peter Sisseck se narodil v Dánsku a jeho vášeň pro víno se rozhořela už ve 14 letech, kdy navštívil svého strýce, enologa Petera Vindinga, v Bordeaux. Později, v letech 1983 a 1984, byl na stáži v Chateau Rahoul v regionu Graves, a také v Sonomě (Kalifornie) v Simi Winery. Vystudoval zemědělské inženýrství v Kodani a odešel pracovat k rodině svého strýce, na Château Landiras.

V roce 1990 přijal místo technického ředitele vinařství Hacienda Monasterio v Riebra del Duero. Místní terroir jej natolik fascinoval, že začal hledat výjimečnou vinici pro vlastní vína. Jeho úsilí bylo odměněno jedinečným pozemkem se starými keři v La Horra. A tady začal vznikat kult s názvem Pingus (Peterova přezdívka), inspirovaný garážovými víny v Bordeaux; tedy plná a koncentrovaná vína bez kompromisů.

První ročník vyšel v roce 1995 a cílený marketing z něj udělal zboží, které „musíte mít“. Část vín převážená za oceán se potopila, čímž poptávka ještě stoupla. Zbytek práce dokonal Robert Parker, který Pingus zařadil jako první španělské víno mezi top 100 vín světa se skóre 98 bodů a napsal „Jedno z nejlepších mladých červených vín, které jsem kdy pil“.

Vlastně se není čemu divit. Vinice s více než 70letými keři má pouhých 4,5 ha, od roku 2000 je vedena biodynamicky a výnos je pouhých 12 až 15 hl/ha. To je méně než oficiální apelační limit (25 hl/ha) pro botrytická vína ze Sauternes v Bordeaux. Ročně se ho vyrobí něco málo přes 60.000 lahví a jeho cena je závratná, na Wine-Searcheru v průměru 20.000 Kč bez daně.

Ale zpátky k degustaci. Pingus je sice jen jeden, ale skvělých vín (foto 1) se sešlo více. Všechna jsou 100 % z odrůdy Tempranillo.

Bodegas Artadi, Pagos Viejos Reserva, Rioja DOCa, 1996 (foto 2a)
Od vůně nazrálé, plné, intenzívní a vyvážené, ovocné (třešňový a jahodový kompot, jemná peckovina), s lehkou mineralitou a tóny spadaného podzimního listí, podhoubí, vanilky a třešňového likéru. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, až na vyšší alkohol srovnané, v těle střední až plnější, se stále citelnými vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí s hořčinkou v závěru. Moc hezké víno, které je aktuálně ideální k pití.

Dominio de Pingus, Flor de Pingus, Ribera del Duero DO, 1996 (foto 2b)
Druhé víno vinařství Dominio de Pingus, je vyrobeno z hroznů z pronajatých vinohradů v regionu La Horra. Keře jsou staré téměř 40 let. Víno je od vůně elegantní, poměrně plné a intenzívní, vyvážené, nazrálé a minerálně-ovocné (třešně, višně, limetková linka), s tóny vanilky, ušlechtilého dřeva, podzimního listí, mintu a kůže. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je úžasně šťavnaté, harmonické, v těle plnější, a má vyšší vyzrálé ovocné taniny, dlouhou perzistenci a pro mě zvláštní factor X. Vynikající víno za cca desetinu ceny Pingusu. Jsem z něj nadšený.

Bodegas Roda, Cirsion, DOCa, 2001 (foto 3a)
Vůně je podmanivá, velmi plná až hutná, lehce nasládlá, vrstevnatá a poměrně intenzívní, minerálně-ovocná (višně, ostružiny, jemná citrusová linka), s citelným višňovým likérem a čokoládou. Chuť navazuje, přidávají se rozinky a slanost. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, elegantní a podmanivě harmonické, má vyšší vyzrálé ovocné taniny a velmi dlouhou perzistenci. Úžasně chuťově vyvážené, velké víno, které stale potřebuje čas, aby dozrálo na svůj vrchol. Tohle chci za pár let zažít znova.

Bodegas Alejandro Fernandez, Tinto Pesquera Millenium Reserva, Ribera del Duero DO, 2002 (foto 3b)
Vůně je jemnější, elegantní, lehce nazrálá a vyvážená, minerálně-ovocná (třešně, citrusová linka), s tóny vanilky a mléčného karamelu. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, srovnané, hodně přímé (zvláště ve srovnání s vůní), má střední tělo, střední až vyšší zemitě-ovocné taniny, a delší až dlouhou perzistenci. Velmi dobré víno, ale čekal jsem ještě víc. Ikdyž možná i kvůli horšímu ročníku oproti předešlému vínu dostalo trochu za uši.

La Rioja Alta, Grand reserva 904, Rioja DOCa, 1976 (foto 4a)
Plnější, intenzívnější a noblesní vůně nazrálého Pinotu Noir z Vosne-Romanée, minerálně-ovocná (třešně, jahody, citrusová linka), s tóny podhoubí, mléčného karamelu a čaje. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, v chuti ale méně intenzívní než vůně, má střední tělo, stále citelné střední taniny a delší perzistenci. Ta vůně je geniální, chuť je trochu „mdlejší“, ale výsledek stále parádní. Tohle prostě chceš zaží(va)t.

Dominio de Pingus, Pingus, Ribera del Duero DO, 2003 (foto 4b)
Vůně je plná a intenzívnější, noblesní a hutná, se zvláštním štychem archivního koňaku, a přesto citelně zavřená, minerálně-ovocná (černý rybíz, borůvky), s tóny vanilky, ušlechtilého dřeva, bylin a koření. Mám z něj pocit, jako když jedu na koni, který hladce předbíhá všechny okolo a přesto běží lehce, jakoby bez námahy. Chuť dokonale navazuje, přidávají se mandle a citrusová linka. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, plné a koncentrované, přesto stále mladé, s obrovským potenciálem zrání, výraznými vyzrálými ovocnými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Velké víno, které potřebuje ještě minimálně 5 let, aby bylo ochotno se ukázat.

Závěr

Tak nakonec to jen o Pingusu nebylo. Prostě skvělá vína z Rioja i Ribera del Duero. A co bych vyzdvihnul za sebe? Určitě Cirsion 2001 od Rody a Flor de Pingus. Obě vína vynikající. A popravdě, ikdyž ani ten Flor není laciný, vidím v něm tu hodnotu více než v Pingusu. Ten bude za 10 let lepší, jenže ta cena je prostě šílená. Ale co už. Je to kult a za kulty se platí. A já jsem rád, že jsem ho mohl zase ochutnat.

Autor článku: PLI