Garnacha: Stejné víno ze 4 různých podloží

Mám ve velké oblibě degustace, kde jsou vína udělaná stejným postupem, ale zrají každé v jiném druhu/typu sudu nebo pocházejí z různých podloží. To druhé mě vlastně baví nejvíc. A tak když se mi dostalo možnosti srovnat čtyři vína od jednoho vinařství, jež pěstuje stejné hrozny na písčitém, břidlicovém, vápencovém a hlinitém podloží, nemohl jsem si to nechat ujít…

Kolekce vín s názvem „La Nit de les Garnatches“ vyrábí španělského družstvo Celler de Capçanes z D.O. Montsant. Jak už název napovídá, všechna pocházejí z odrůdy Garnacha (ve Francii Grenache). Jsou z vinic starých cca 15 let, vinifikovaná stejným způsobem (včetně zrání - 4 měsíce na sudu).

Hrozny pro jejich výrobu ale pocházejí ze čtyř různých vinic se čtyřmi odlišnými podložími: písek, břidlice, vápenec a hlína. Může se to zdát jako podivuhodná náhoda, ale údajně není. Vinice totiž byly vysázeny právě se záměrem ukázat rozlišnost vlivu podloží na finální vína.

No, udělali to moc hezky. Už samotné balení lahví (foto 1) vytváří příběh, který přitáhne i méně zvědavé milovníky vín. Každé z nich je totiž zabaleno do papíru s jiným „komiksem“ (foto 2 až 5). Po jeho sejmutí člověk narazí na stylovou „jednoduchou“ ambaláž, kde se etikety liší pouze „fajfkou“ u jednoho ze čtyř typů podloží na vinicích. Za mě zajímavé a hezké.

Nejdůležitější je ale samozřejmě obsah lahve. Jak jsou vína udělaná? A opravdu je ten rozdíl daný podložím tak významný? No, za mě ano. A dost podstatně…

Písek

Capçanes, La Nit de les Garnatches „Panal“, 2016 (foto 6a)
Vůně je intenzívnější a plnější, spíše feminní, minerálně-ovocná (třešně, višně, citrusová linka), s jemnou slaností a dotekem sudu. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a přes svou mladost a vyšší, dobře zakomponovaný alkohol, vyvážené, velmi dobře pitelné, v těle střední až plnější, má střední vyzrálé taniny a střední až delší perzistenci. Velmi dobře udělané víno ženského stylu, s příjemnou minerální slaností. Baví mě.

Hlína

Capçanes, La Nit de les Garnatches „Argila“, 2016 (foto 6b)
Vůně je plná, intenzívnější, primárně ovocná (višně, jahodový kompot, červená jablka), s tóny sladkého koření, zemitostí, dotekem sudu a mírně vystupujícím alkoholem. Chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavené, svěží, srovnané, v těle plnější až plné, má střední až vyšší vyzrálé taniny a delší perzistenci. Výrazně svalnatější než předešlé, plnější a možná proto snadněji uchopitelné. Vděčné víno do gastronomie.

Břidlice

Capçanes, La Nit de les Garnatches „Llicorella“, 2016 (foto 7a)
Vůně je intenzívnější, plná, působí hutně, minerálně-ovocná (ostružiny, moruše, višně), s dotekem mléčného karamelu, tóny asfaltu a uhlíku. Chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavené, svěží a srovnané (geniálně zakomponovaný alkohol), má plnější tělo, vyšší vyzrálé ovocné taniny a delší až dlouhou perzistenci. Největší překvapení. Víno je tvrdé a přísné, a jako jediné stavěné výhradně do tmavých plodů. Na břidlici je celá Mosela, ale tady se to projevuje úplně jinak než u Rieslingu. Moc hezké, jen překvapivě možná až příliš nepřístupné.

Vápenec

Capçanes, La Nit de les Garnatches „Calissa“, 2016 ( foto 7b)
Vůně je intenzívnější a plnější, elegantní a vyvážená, minerálně-ovocná (třešně, grepová linka), s tóny vanilky a mléčného karamelu. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté, harmonické a podmanivé, má plnější tělo, střední vyzrálé ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Vyvážené, výborně udělané víno. Do mého vkusu zapadá nejlépe…

Závěr

Pokud je vše tak, jak vinařství prezentuje, má podloží velmi významný vliv na konečnou podobu a projev vína. Vlastně tomu tak je v každém případě. ;-) I tato vína to jasně prokazují.

Nejvíc mě určítě bavilo to z vápence. Prostě je mi svým představením nejblíž. Písek (pro mě druhé nejzajímavější) a hlína jsou podle mého názoru typické a dobře čitelné. Přímost a minerální slanost proti plnosti a jablečné ovocnosti. Největším překvapením tak pro mě zůstává břidlice, která dokázala stočit pro Garnachu běžnou ovocnost červených plodů do tmavých, a udělat víno tak přímým až přísným, že se mi tomu ani nechce věřit. V každém případě super zkušenost a taky myšlenka zjistit, co dělá břidlice s dalšími odrůdami…

Autor článku: PLI