Velká vína z Bordeaux v ročníku 1986

„Ročník 1986 patří spolu s ročníkem 1982 k legendám 80. let. Robert Parker ho hodnotil na levém břehu 94 body.“ Úvodní slova Rostislava Kuneše, který je otcem RareWine.cz, jež na svých degustacích představuje vyzrálá vína, přilákala tentokrát více než dvě desítky zájemců. Není se čemu divit. Výčet prezentovaných vín je úchvatný. A jaká aktuálně jsou...?

Ne každý má šanci pít skutečně vyzrálá vína na vrcholu jejich zralosti. Tato degustace to slibovala. Podle rozdělení vín do pěti kvalitativních kategorií (Bordeaux klasifikace z roku 1855) byla na programu čtyři vína druhé kategorie, dvě třetí kategorie a po jednom ze čtvrté a páté kategorie. První kategorie zastoupena tentokrát nebyla, protože každé z pěti vín, které do ní náleží, je cenově natolik vysoko, že by již tak nezanedbatelnou cenu degustace výrazně navýšila.

Vína byla řazena od páté až po druhou kategorii bez ohledu na předpokládanou kvalitu konkrétních vín. O to byla degustace složitější, protože dojem z aktuálních představení jednotlivých lahví mohl být kolísavý. A jak to vypadalo?

Chateau Lynch Bages 1986 /Pauillac 5eme Cru Classe (foto 2 a)
Lynch Bages je dnes kvalitativně určitě výš, než páté GC a zasloužilo by si jít v degustaci později. Cuvée 76 % Cabernet Sauvignon, 15 % Merlot, 7 % Cabernet Franc a 2 % Petit Verdot je od vůně plnější a intenzívní, elegantní a působí mladistvě. Směs tmavých plodů (černý rybíz + trocha švestek) je doplněna vanilkou, jemnou kořenitostí a tóny kůže. Chuť navazuje, přidává se dojem uzenosti. Víno je skvěle strukturované i texturované, harmonické a v těle plnější, má výrazné vyzrálé ovocné taniny a velmi dlouhou perzistenci. Dále bude pozitivně nazrávat, takže na něj není žádný spěch. Vynikající víno.

Chateau Beychevelle 1986 /St. Julien 4eme Cru Classe (foto 2 b)
Beychevelle udělalo za posledních 10 let snad největší výkonnostní skok. Do roku 2007 bylo vždy za Lagrange, od té doby je lepší, v posledních 7 až 8 let jej doslova válcuje. Cuvée 76 % CS, 15 % M, 7 % CF a 2 % PV je dost nazrálé a od vůně lehce nasládlé, intenzívní a vyvážené, směs lesních plodů ozvláštňuje příjemná zemitost a dotek mintu. Chuť navazuje, přidává se mléčný karamel. Víno je velmi dobře postavené a harmonické, byť v těle působí trochu řidčeji. Výborně se ale pije a vlastně je v mnohem lepším stavu, než jsem předpokládal. V těle střední, s příjemnými vyzrálými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Všeobecná spokojenost, s pitím není nač čekat.

Chateau Lagrange 1986 /St. Julien 3eme Cru Classe (foto 3 a)
Lagrange je přesný opak Beychevelle. Historicky báječné víno, ale mám pocit, že v rukou japonců postupně hodně ustoupilo ze svých pozic. Cuvée 65 % CS, 28 % M a 7 %PV je ale ze starých dobrých časů. Ve vůni plné až hutné, intenzívní, lehce nazrálé, postavené na tmavých plodech s výrazným kořením (vyšší obsah Petit Verdot) jemnou mineralitou, zemitostí a dotekem mintu. Chuť dokonale navazuje. Je výborně strukturované, vyvážené, v těle střední až plnější, s výraznými zemitě-ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. Tento styl mám rád. Víno se dá pít hned, ale pár let zůstane na stejné úrovni. Palec nahoru.

Chateau Palmer 1986 /Margaux 3eme Cru Classe (foto 3 b)
Další z vinařství, které by si zasloužilo přeřadit do druhé kategorie. Dlouhodobě geniální vína s potenciálem zrání a neskutečnou stabilitou vlastností. U této lahve to bohužel neposoudíme, protože byla špatná. Totálně prosáklý korek byl tak volný, že i s planžetovým otvírákem skončil korek v lahvi. Víno sice mělo strukturu a sílu, ale výrazné tóny vlhkého dřeva a naoxidovanosti jej z degustace vyřadily. Pan Kuneš ale nezaváhal a nabídnul nám náhradní víno v podobě Chateau Giscours 1986, které jsme zařadili na konec degustace.

Chateau Leoville Barton 1986 /St. Julien 2eme Cru Classe (foto 4 a)
Chateau je od roku 1826 majetkem anglické rodiny Barton, takže to mělo kvůli výslovnosti jména při exportu do Anglie o dost snazší. Musím říct, že ikdyž Angličan nejsem, mám pro něj taky slabost. Cuvée 72 % CS, 20 % Merlot a 8 % CF je ve vůni plné a intenzívnější, s lehce animálními tóny, černým rybízem, citrusovou linkou a dotekem vanilky. Je velmi dobře postavené, v těle plnější, s citelnými vyzrálými ovocnými taniny a delší perzistencí. Ovocná linie však v chuti velmi rychle vyprchává, víno působí prázdněji a stojí jen na kyselince. Možná je to jen specifikum jedné lahve, v každém případě je to pro mě zklamání, a jako jediné z prezentovaných vín jej hodnotím pod 90 bodů.

Chateau Cos d'Estournel 1986 /St. Estephe 2eme Cru Classe (foto 4 b)
Víno Cos d’Estournel se zámkem postaveným v roce 1811 je pro mě srdcovka a jistota. Cuvée 75 % CS, 22 % M, 1,5 % CF a 1,5 % PV je obvykle v mládí hodně rustikální, čas ale umí jeho hrany obrousit tak, že člověk žasne. Vůně je plnější, poměrně intenzívní, vrstevnatá a vyvážená, působí mladě a elegantně. Tmavé plody s jemnou kořenitostí a dotekem mintu doplňuje krásná linka ušlechtilého dřeva. Chuť je kopií vůně. Víno má pevnou a přesnou strukturu, vycizelovanou texturu, je plné a harmonické, s citelnými vyzrálými taniny a dlouhou perzistencí. Boží víno, a za mě jednička této degustace.

Chateau Pichon Baron 1986 /Pauillac 2eme Cru Classe (foto 5 a)
Vinařství vzniklo v roce 1850 rozdělením Pichon Lalande na 4 části. Od roku 1987 jej vlastní AXA. Cuvée 65 % CS, 32% M, 1,5 % CF a 1,5 % PV bývá plné a krásně nazrává, mám jeho výraz rád. Vůně je plnější a intenzívní, nazrálá, zpočátku doslova podmanivá, do kompotovaných tmavých plodů s tóny sudu, vanilky, koření a kávy. Chuť dokonale navazuje, víno působí lehce nasládle. Je výborně strukturované, vyvážené, v těle plnější až plné, s hladkými vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. Po určité době se ale pomaličku ztrácí, ovocnost padá a víno stojí více na kyselině. Kdo ho máte, pijte hned.

Chateau Pichon Comtesse 1986 /Pauillac 2eme Cru Classe (foto 5 b)
Historie vinařství sahá až do 16. století, od roku 2006 jej vlastní Louis Roederer. Cuvée 60 % CS, 30 % M, 5 % CF a 5 % PV je úplně jiný příběh než lehce unavený Baron. Comtesa je mladá, štíhlá, stále plná života, s velkým potenciálem zrání. Od vůně plnější, intenzívnější, elegantní, minerálně-ovocná (tmavé plody, citrusová linka), s parádním sudem. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je mladé a svůdné, harmonické, ve vynikající kondici, v těle plnější, ale vyrýsované, s parádní texturou, citelnými hladkými vyzrálými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Uff. Krasavice. Klidně by mohla tuto degustaci vyhrát. Pro mě je subjektivně těsně za Cosem.

Chateau Giscours 1986 /Margaux 3eme Cru Classe (foto 6)
Víno jsme otevřeli až v průběhu degustace, na přípravu dostalo pouze půlhodinku v karafě. Vůně je plnější, intenzívnější, nazrálá a lehce nasládlá, minerálně-ovocná (tmavé plody), s tóny čaje, kávy, bylinek a koření. Chuť navazuje, přidává se citrusová linka. Víno je výborně strukturované, vyvážené a elegantní, spíše ženské, v těle střední až plnější, s citelnými hladkými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. Moc se mi líbí. A zajímalo by mě, jak by vypadalo, kdyby mělo víc času se nadechnout.

Závěr

Pane jo, to byla přehlídka. Vlastně můžu říct jen to, že vyzrálá vína z Bordeaux jsou ve výborných ročnících vynikající, a když jsou dobře skladovaná, je pro ně 30 let vážně malina… Tak zase někdy příště. Tohle se neomrzí. Nikdy.

Autor článku: PLI