Stapleton-Springer: Pinot Noir 2015 a 2016

Když se řekne Pinot Noir z Moravy, jako první mě napadne jméno Springer. Jara Springer. Ne že bych u pár(u) vyvolených vinařství byl méně spokojený, jen mě přitahuje ta Jarova pinotí rodinka. Blanc de Pinot Noir, Orange de Pinot Noir a několik červených Pinotů Noir z různých poloh, v různých vinifikacích. Každé trochu jiné… barvou, texturou, pojetím.

Měl jsem možnost chutnat Jarovy pinoty od ročníku 2005 několikrát. V různých vinifikacích. A pokaždé to bylo jinak zábavné a poučné nejen z pohledu počasí daného ročníku, ale taky z pohledu vývoje vína na lahvi. Tentokrát jsem se ale podíval na mladá vína z ročníků, které jsou aktuálně na trhu. Všechna byla otevřena cca 8 hodin před degustací, ponechaná na lahvi.

Jaroslav Springer, Blanc de Pinot Noir „Trkmanska“, 2016 (foto 1a)
Vůně je plnější, poměrně intenzívní a svěží, ovocná (meruňkový kompot, citrusová linka), s jemnou mineralitou a dobře integrovaným sudem. Chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavené, s úžasně šťavnatou kyselinkou, v těle plnější až plné, vyvážené, a má delší perzistenci s ovocně-slanou dochutí.

Jaroslav Springer, Orange de Pinot Noir „Trkmanska“, 2016 (foto 1b)
Vůně je středně plná, středně intenzívní a svěží, ovocná (pomeranče, náznak meruněk), s citelnou mineralitou (s nádechem zmoklé skály) a jemným sudem. Chuť navazuje, přidává se citrusová hořčinka a slanost. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, v těle střední, vyvážené, příjemně pitelné, s lehkým taninem a delší perzistencí s citrusově-hořčinkovou dochutí.

Jakub Springer, Pinot Noir „Trkmanska“, 2015 (foto 2a)
Vůně je plnější, intenzívní a šťavnatá, minerálně-ovocná (jahody, třešně), s dotekem sudu. Chuť navazuje, primární je jahodový kompot, přidává se citrusová linka. Víno je velmi dobře postavené, má šťavnatou kyselinku, plnější tělo, střední až plnější taniny, vyvážený projev a delší až dlouhou perzistenci.

Stapleton- Springer, Pinot Noir „Ben’s Reserve“, 2015 (foto 2b)
Vůně je šťavnatá, plná a poměrně intenzívní, primárně ovocná (višně, třešně, citrusová linka), s jemnou mineralitou a výrazným sudem. Chuť navazuje, přidává se citrusová linka. Víno je velmi dobře postavené a přes svou syrovost srovnané, má šťavnatou (střední+) kyselinku, plnější tělo, vyšší vyzrálé taniny, spíše moderní projev, a delší až dlouhou perzistenci.

Stapleton- Springer, Pinot Noir „Haltýřky“, 2015 (foto 3a)
Vůně je šťavnatá, středně plná a poměrně intenzívní, vyvážená, minerálně-ovocná (třešně), s dotekem vanilky a umně dávkovaným sudem. Chuť navazuje, přidává se citrusová linka. Víno je velmi dobře postavené, střižené v klasickém stylu, šťavnaté a přes svou mladost harmonicky spojité, v těle střední, se středními vyzrálými ovocnými taniny, a delší perzistencí.

Tomáš Springer, Pinot Noir „Čtvrtě“, 2015 (foto 3b)
Vůně je šťavnatá, plnější a intenzívní, elegantní a vyvážená, lehce nasládlá, minerálně-ovocná (třešně), s pěkným sudem. Chuť navazuje, přidává se náznak mléčného karamelu a citrusová linka. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a přes svou mladost harmonické, má střední až plnější tělo, středními vyzrálé taniny, moderní projev a delší perzistenci.

Jaroslav Springer, Roučí „Rezerva 24“, 2015 (foto 4)
Vůně je šťavnatá, plnější a intenzívní, elegantní, minerálně-ovocná (třešně), se skvěle použitým sudem. Chuť navazuje, přidává se citrusová linka. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, udělané v klasickém stylu, v těle střední až plnější, se středními vyzrálými ovocnými taniny, a delší perzistencí.

Závěr

Hodně zajímavá degustace. Baví mě sledovat projevy terroir jednotlivých vinic… Trkmanska s hlínou, vápencem a pískovcem dává spojení plnějšího těla a minerální elegance, Terasy, včetně Haltýřek, se sprašemi a pískem jsou spíše jemnější, ženštější. Naopak Čtvrtě s větším obsahem hlíny dávají maskulinnější vína.

Líbí se mi přirozený projev vín zvýrazňující odrůdu, organicky vedené vinice i práce se sudem. A ceny? Na české poměry možná trochu vyšší, u jednotlivých vín od necelých pěti stovek po něco málo přes šest. Ten zážitek za to ale stojí. A když si člověk představí, že (exportní) velkoobchodní cena je o dost níž, není potřeba se divit, že po těchto vínech sáhnou špičkové zahraniční restaurace, pro něž ve srovnání s víny (třeba z Burgundska) i při hodně zajímavých cenách zůstává prostor pro solidní marži. Nakonec objednávky z Anglie, Norska, Dánska, Ruska, Rakouska, Slovenska, a vlastně i našich restaurací hovoří jasně.

Autor článku: PLI