Elegance vín z Côte-Rotie

Côte-Rotie je nejsevernější oblastí Severní Rhôny a v podstatě „navazuje“ na Burgundsko. A přestože se tyto apelace liší přírodními podmínkami, podložím i pěstovanými odrůdami, mají jedno společné. Je to stupňující se elegance vín v čase, v průběhu zrání na lahvi. Na vínech v ročnících 2004 až 1990 jsme vyzkoušeli, jak jim čas vyhlazuje vrásky… :-)

Co byste měli vědět o Côte-Rotie

  • Společně s Hermitage a Cornas tvoří evropský (světový) etalon odrůdy Syrah.
  • Je nejsevernější oblastí Severní Rhôny a má jen 230 ha.
  • Mohou se tam dělat pouze červená vína.
  • Kromě hlavní odrůdy Syrah může být na výrobu použito do 20 % bílých hroznů odrůdy Viognier.
  • Keře vinné révy rostou na svazích o sklonu až 60 stupňů.
  • Vinice jsou primárně na dvou kopcích: Côte Blonde má lehčí půdy na bázi pískovce, vápence a kamení, Côte Brune naopak těžší, hlinité s obsahem železa. Jsou tu ale i další typy půd, např. břidlice, žula nebo křemík.
  • Roční produkce je kvůli limitované velikosti oblasti velmi omezená, čemuž odpovídá i cena vín.
  • Côte Rotie prý patří mezi nejelegantnější a zároveň nejexotičtější vína světa…

Jak chutnají vína z Côte-Rotie?

Vína z této oblasti jsou poměrně aromatická, elegantní, skvěle strukturovaná, chuťově bohatá a komplexní, z podstaty Syrahu se šťavnatou kyselinkou a výraznými taniny, chuťovým profilem směsi červených a tmavých plodů (mladší vína jdou více do tmavých a starší do červených plodů), citelnou mineralitou a kořenitostí černého pepře. Případný obsah Viognieru jim dává zmiňovanou exotičnost, jemnost a v mladších ročnících i jistou svůdnost.

S věkem se objevuje zemitost, uzenost, nezřídka dokonce tóny masa nebo slaniny, vlhké dřevo, lesní podrost nebo čajové tóny, to vše na pozadí kompotů z červených plodů. Vše úhledně sbalené do celku, vyvážené a podmanivé jako život…

Yves Cuilleron, Côte-Rotie “Bassenon“, 2004 (foto 2a)
Vůně je nazrálá, plnější a poměrně intenzívní, ovocná (višně, ostružiny), s jemnou mineralitou, citelnou uzeností a kouřem (postupně se zjemňují), čajovými tóny a také kávou a mléčným karamelem. Chuť navazuje, přidává se citrusová linka. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a vyvážené, s citelnými taniny, plnějším tělem a dlouhou perzistencí. V prvním kole přísné a uzené, ve druhém jemnější s lépe profilovanou ovocností. Lahev byla otevřená 24 dopředu, přesto bylo víno ve vrcholné formě až ve druhém kole…

Tardieu Laurent, Côte-Rotie, 2001 (foto 2b)
Od vůně šťavnaté, nazrálé, elegantní a hebké, minerálně-ovocné (šťáva z ostružin), s dotekem mintu a tóny kůže, čaje a koření. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je harmonické, v těle plné, s vyzrálými vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. Krásné víno od známého negocianta, který nemá vlastní vinice a přesto hraje první ligu. Přijde mi ale, že jeho vína mají kratší potenciál zrání než „konkurence“. Nebo spíš že dávají to nejlepší dříve a dříve také uvadají…

Jamet, Côte-Rotie, 2000 (foto 3a)
Vůně je šťavnatá, vyvážená, elegantní a spojitá, minerálně-ovocné (třešně, višně) - překvapivě mnohem ovocnější oproti terciárním tónům, s jemnými tóny uzenosti, kouře a kůže. Víno má pevnou a přesnou strukturu, v chuti je přímější než napovídá vůně, v těle poměrně plné, s výraznými vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. Moc hezký kousek.

Guigal, Côte-Rotie “Brune et Blonde“, 2000 (foto 3b)
Šťavnatá, komplexní a elegantní vůně s jemnou nasládlostí, minerálně-ovocná (jahody, třešně), s tóny kávy a ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje, přidávají se čajové tóny. Víno má pevnou a přesnou strukturu, výrazné vyzrálé taniny, plné tělo a dlouhou perzistenci. A hlavně působí mlaději, než kolik mu je. Hodně zábavné…

Jaboulet Aine, Côte-Rotie “Les Jumelles“, 1996 (foto 4a)
Od vůně plnější a poměrně intenzívní, vyvážené, minerálně-ovocné (třešně, citrusová linka), se skvěle integrovaným sudem. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a harmonické, v těle plnější, má citelné hedvábné taniny, úžasnou eleganci a komplexnost, a dlouhou perzistenci. Další víno, které působí „mladě“.

Chapoutier, Côte-Rotie, 1995 (foto 4b)
Vůně je plná, maskulinní, intenzívní a vyvážená, minerálně-ovocná (višně, třešně, peckovina), s citelným sudem. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je plné, s výraznými vyzrálými ovocnými taniny, harmonické, se striktnějším průběhem a dlouhou perzistencí. Krásný protipól se spíše feminním Les Jumelles.

Rostaing, Côte-Rotie, 1990 (foto 5a)
Od vůně noblesní záležitost s geniálním propojením jednotlivých vrstev vůní a krásnou nazrálou barvou (foto 5b). Plné, podmanivé, intenzívní, sametově hebké, minerálně-ovocné (směs červených plodů, moruše), s tóny čaje a linkou sudu. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, harmonické, s citelnými vyzrálými ovocnými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Za mě vrchol večera…

Elegance a křehkost

Vína z Côte-Rotie patří k mým hodně oblíbeným. Zajímavostí je, že v mládí (tedy cca do 10 let) jsou to vína postavená na ovoci a někdy až žensky přítulná, s přibývajícím věkem ztrácejí (na rozdíl od australských shirazů) podstatnou část ovocnosti, stávají se komplexnějšími, a jsou spíše zemitější, kořenitější, chlapštější.

I tak jsou to s přibývajícím věkem vína poměrně křehká a není-li to nutné, doporučuji je nedekantovat, ale jen otevřít a nechat (podle výrobce a ročníku) třeba 24 hodin dýchat. Někdy ani to nestačí, a při popíjení lahve ve dvou budete mít možnost pozorovat, jak harmonie všech složek postupně narůstá a víno se stává komplexnějším a úchvatnějším…

Autor článku: PLI