Páteční okénko: Restaurant Portfolio (Praha)

Relativně před nedávnem, na jaře letošního roku, otevřela zvenčí nenápadná restaurace Portfolio. Nachází se v budově Lannova paláce, pár kroků od Masarykova nádraží. Svou polohou je spíše na okraji centra Prahy, kuchyně ale nasadila hned po otevření laťku hodně vysoko. A jak by ne, když část personálu přešla z prestižní restaurace Bellevue.

Prostředí

Interiér je zařízen vkusně a střídmě, s mnoha prvky moderního designu navozujících velmi příjemnou atmosféru. Samotné vnitřní uspořádání restaurace je poměrně členité, v několika místnostech, přičemž každá má trochu jiný charakter a především rozdílnou úroveň denního světla.

V hlavní části restaurace je možno z oken pozorovat čilý ruch v ulici Hybernská, naopak v další části restaurace je klidněji, více intimního osvětlení a klidu. V suterénu se nachází tři salónky různých velikostí pro privátní akce či jako dodatečná kapacita restaurace. Při plném obsazení se obsluha hodně naběhá. :-)

Obsluha

Obsluha je milá, usměvavá a vstřícná, což je na této úrovni restaurace standardem.

Jídlo

Jídelní lístek obsahuje 6 předkrmů, 5 hlavních jídel, 4 dezerty a výběr zmrzlin/sorbetů a sýrů. Některé položky se mění dle sezóny. Vzhledem k častým návštěvám jsme prochutnali prakticky celé menu.

Z předkrmů jsou skvělé „Hříbky, lišky, pošírované vejce, topinambur a fontina sýr“, ke kterému se obzvláště hodí kulaté burgundské chardonnay. V hlavních chodech exceluje „Mořský ďas, černý kuskus, zelenina, humří bisque“. Zde velmi dobře poslouží také bílé burgundské či jiné minerální víno s dostatečnou strukturou, která unese skvěle zvládnutý humří bisque.

Co nás z hlavních chodů nadchlo nejvíce, byl „Srnčí filet, pečená zelenina, celerové pyré, omáčka s višněmi Amarena“. Takto dobrou a výtečně připravenou zvěřinu jsem snad u nás ještě nejedl. Zkoušeli jsme různé kombinace vín, osvědčily se třeba červené burgundské, italské Chianti či Hermitage rouge. Zvláště višně dodávají celému pokrmu šmrnc a energii.

Z dezertů pak doporučuji vždy perfektní a osvěžující sorbety.

Víno

Obrovský rozsah špičkových vín. Na vinném lístku se neustále pracuje, potřeba je doplnit zejména nabídku Burgundska a Rhôny. Naopak velmi slušný je výběr z oblasti Bordeaux.

Dojem/Atmosféra

Celkově se Portfolio již krátce po svém startu zařadilo mezi skvělé „fine dining“ restaurace a pokud nasazenou kvalitu udrží či ještě pozvednou, máme se na co těšit. Jen tak dále a více podobných podniků, které pomohou zvednout celkovou úroveň nabídky restaurací v Praze.

Ceny vybraných jídel a vín:

Obědové menu:
Polévka dne: 85 Kč
Předkrmy: 165 až 245 Kč
Hlavní chody: 225 až 495 Kč
Dezerty: 120 až 160 Kč

Menu:
Degustační menu: 1290 Kč
Předkrmy: 155 až 295 Kč
Hlavní chody: 385 až 575 Kč
Dezerty: 120 až 245 Kč

Vína po lahvi:
Kambrium 2013 Dobrá Vinice: 550 Kč
Champagne Jacquesson No. 736: 2350 Kč
Riesling 2013 Federspiel Weingut Knoll: 890 Kč
Chablis Domaine 2013 William Févre: 990 Kč
Mersault 2013 Les Grands Charrons Michel Bouzereau: 1990 Kč
Pinot Noir 2013 Ben´s Reserve Stapleton & Springer: 870 Kč
Barbera d´Alba 2013 Brico del Cuculo Castello di Verduno: 950 Kč
Barolo 2009 Tartufaia Giulia Negri: 1890 Kč
Rioja 2011 Reserva Marques de Riscal: 950 Kč
Tignanello 2009 Antinori: 3490 Kč
Chateau Croix Mouton 2010: 790 Kč
Chateau Rauzan-Ségla 2003 2ème Grand Cru Classé: 4090 Kč
Chateau Mouton Rothschild 1970 1er Grand Cru Classé: 18890 Kč

 

Hodnocení: **** (ze 4 možných)

Další informace: www.portfolio-restaurant.cz

Autor článku: JFK