Vega Sicilia: Od Valbueny z 60. let až po Único 1967

Vinařství Vega Sicilia se nachází v regionu Ribera del Duero a patří ke špičce celého Španělska. Ochutnat jejich vína se nepoštěstí každý den a většinou spíše v „mladém“ provedení. Až teď se mi otevřela brána poznání těchto vín v nazrálém stádiu vývoje. A stálo to za to. U ročníkového Único totiž začíná doporučená konzumace na 30 letech od sklizně.

Region Ribera del Duero DO je po regionu Rioja asi nejznámější španělskou vinařskou oblastí. Její strmý rozvoj začal cca o sto let později než v Rioja, tedy od druhé poloviny 20. století a u jeho zrodu stál Alejandro Fernández ze známého vinařství Pesquera. Táhne se kolem řeky Duero v délce cca 110 km a čítá 19 tisíc ha. Základní modrou odrůdou je zde Tinto Fino (Tempranillo), minoritně tu najdeme Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec a Grenache (na výrobu rosé). Bílé odrůdy zastupuje jediná: Albillo.

Vega Sicilia

První keře byly ve vinařství Vega Sicilia vysázeny již v roce 1864 rodinou Herrero, od roku 1982 je vlastníkem rodina Alvarez, která vlastní 4 vinařství ve Španělsku, plus vinařství Oremus v maďarské Tokaji. Vega Sicilia se rozkládá na 210 ha, z nichž je 140 ha určeno pro pěstování hroznů na Valbuenu 5° a vlajkovou loď vinařství, Único. Obě vína mají základ v odrůdě Tinto Fino s doplňkem dalších odrůd. Nejmladší keře jsou destileté, průměrně mají 35 let.

Degustaci vedl v rámci projektu RareWine pan Kuneš (foto 1).

Valbuena 5°

Základ Valbueny tvoří Tinto Fino s příměsí Merlotu. Víno kvasí v nerezovém tanku, následně putuje cca po roce do jednoletých francouzských sudů. Na trh se dostává po 5 letech od sklizně (5°).

Valbuena 5°, 1988 (foto 2)
Od vůně poměrně plné, vyzrálé a homogenní víno, minerálně-ovocné (kandované třešně, kandovaná citrusová kůra), s tóny jitrocelového sirupu, čaje, sladkého koření a stopou sudu. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, srovnané, v těle plnější až plné, má citelné vyzrálé ovocné taniny a delší až dlouhou perzistenci. Moc hezké víno s úžasným chuťovým profilem, přesto mě ruší propad chuti ve střední části průběhu.

Valbuena 5°, zřejmě z 60. let (foto 3)
Vůně je plnější, intenzívní a hodně nazrálá, s terciálními tóny čaje, medu a koření, na pozadí ovocnost staršího domácího kompotu z třešní, linka mléčného karamelu, mint, lehká mineralita, bylinky a lískové ořechy. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a vyvážené, v těle plnější až plné, se stále citelnými jemnými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Obrovské překvapení. Skvělá pitelnost a hlavně stabilita. Kdo má rád stará vyzrálá vína, zavýskal by štěstím. Jo, na etiketě chybí rok sklizně. Usuzuji, že je to kupáž více ročníků.

Único jako ročníková kupáž

Único se vyrábí buď jako ročníkové nebo jako Reserva Especial bez uvedení ročníku, tedy jako cuvée tří vybraných vynikajících ročníků. Použité hrozny (66 až 80 % Tinto Fino + Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec a někdy též bílé Albillo) rostou na aluviálních půdách s obsahem vápence a křemičitých písků. Víno kvasí v dřevěných kádích, dva roky v nových francouzských sudech a následně se dalších nejméně 5 let přesouvá do stále starších, převážně amerických sudů. Do prodeje se dostává nejdříve po deseti letech.

Único Reserva Especial, 1985/1990/1991(foto 4a)
Od vůně plné, elegantní, nazrálé, s trochu rustikálním projevem kávy, černého čaje, zemitosti, koření, bylinných extraktů a ovocnosti tmavých plodů na pozadí. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, plné, vyzrálé a harmonické, chuťově intenzívní, má výrazné vyzrálé ovocné taniny a velmi dlouhou perzistenci s citrusovou linkou v závěru. Nádherné komplexní víno, které člověka pohltí. Je toho v něm tolik, že zapomenete na okolní svět.

Único Reserva Especial, 1965/1973/1975 (foto 4b)
Ve vůni plnější, středně intenzívní, lehce nazrálé, s tóny bylin, mléčného karamelu a ušlechtilého dřeva, a jemnou ovocností červených plodů na pozadí. Chuť navazuje, ale prezentuje se podstatně mlaději. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a vyvážené, působí ale striktně a přímočaře, má citelné vyzrálé ovocné taniny a delší až dlouhou perzistenci. Tady jsem na rozpacích… Opravdu je to vína tak staré? A je z nejlepších ročníků? Propad ovocnosti a trochu „ocelový“ projev svědčí o něčem jiném. Hmm.

Ročníkové Único

Solidní výzva. Zatím jsem pil Único jen ve stavu čerstvého uvedení na trh. A teď je tu dvacítka (doporučená konzumace od roku 2026!) a „padesátka“, s doporučenou konzumací od roku 2014…

Único, 1996 (foto 5a)
Od vůně plnější, poměrně intenzívní, elegantní a vývážené, minerálně-ovocné (třešně, višně, ostružiny, peckovina), s tóny bylin, koření a mintu. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, srovnané, v těle plnější, působí stále mladě, má výrazné vyzrálé ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Krásné víno s obrovským potenciálem zrání. Profilově se zdá, že má ze všech vín největší podíl Cabernetu Sauvignon. Baví mě moc.

Único, 1967 (foto 5b)
Ve vůni plnější, intenzívní a doslova noblesní, nazrálá, do kávy, s tóny čaje, slaměnek a slunečnicových semínek, na pozadí ovocnost tmavých plodů a kandovaná kůra citrusů. Chuť navazuje, ale jde více do čajů, s citelnou citrusovou linkou. Má pevnou a přesnou strukturu, je hodně šťavnaté, v těle plnější, elegantně vyvážené, s citelnými sametovými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Víno na vrcholu, na kterém ještě nějaký čas vydrží. Ve vynikající kondici! A za mě jednička této degustace.

Závěr

Soudě podle toho, že do Reserve Especial přijdou ty nejlepší hrozny z více špičkových ročníků, by mohla být neročníková vína obecně vyšší kvality, což se ale nepotvrdilo. Ročníková byla naopak vyváženější a komplexnější, a jejich srovnání ve dvacetiletém a téměř padesátiletém provedení bylo úchvatné.

Ještě více než Único 1967 ale překvapila Valbuena ze 60. let, která předvedla vrcholné stádium terciálního vývoje a to s velmi stabilní kondicí v průběhu cca čtyřhodinové degustace. Smekám!

Autor článku: PLI