Španělská moderna: Vinařství Viña Real a Contino

Napsat o vinařstvích, která fungují od roku 1920, resp. 1973, že jsou moderna, je možná trochu troufalé. Přesně takto se ale jejich vína prezentují. První se nazývá tradicionalistickým vinařstvím připravujícím vína v moderním pojetí, druhé bych nazval dokonce vinařstvím garážovým. Ne z pohledu množství vyrobeného vína, ale touhou po výjimečnost a extraktu určitě.

Obě vinařství spadají pod vlastnictví CVNE, tedy Compania Vinicola del Norte de Espana, která má s vinařením více než stoleté zkušenosti a patří k respektovaným producentům. Jejich vína přijel do Prahy na pozvání Premier Wines & Spirits prezentovat obchodní zástupce společnosti, Victor Zaragoza (foto 1).

Viña Real

Vinařství představuje pod touto značkou vína moderního pojetí, postavená primárně na ovoci, které je podpořeno vlivem sudu. Díky vápenatým a pískovcovým půdám mají vína zajímavou mineralitu a slanost, hlinité půdy naopak podporují ve víně plnost a tělnatost. Základní odrůdou je zde Tempranillo, s menšími podíly odrůd Garnacha, Graciano a Mazuela.

Viña Real, Crianza, DOCa, 2012 (foto 2a)
Šťavnaté, čistě udělané víno postavené na směsi tmavých (ostružiny) a částečně i červených plodů, s prachovou mineralitou, tóny mléčného karamelu a příkladně zakomponovaným sudem (60 % francouzský, 40 % americký). Je dobře postavené, v těle plnější, s citelnými vyzrálými taniny a střední až delší perzistencí. Základní Crianza pro milovníky ovocných stylů vín.

Viña Real, Reserva, DOCa, 2010 (foto 2b)
Podobný styl jako předešlé, ale působí svalnatěji a kompaktněji. Stojí na směsi lesních plodů (ostružiny, maliny, …), s citrusovou linkou a citelným sudem. Je velmi dobře postavené, šťavnaté, v těle plnější a poměrně koncentrované, výborně vybalancované, má citelné hladké ovocné taniny a delší perzistenci. Hezké víno stojící v ovocném chuťovém spektru, další dva roky zrání mu pomohou „dospět“.

Viña Real, Gran Reserva, DOCa, 2009 (foto 3a)
Styl opět podobný, ale víno je mnohem komplexnější a delikátnější. Pravděpodobně je uděláno z nejlepších hroznů ročníku, je dokonale harmonické a elegantní, výborně strukturované, v těle plnější až plné, a má dlouhou perzistenci. Jeho projev je mnohem klasičtější než moderní pojetí předešlých dvou. Tohle se mi líbí moc.

Pagos de Viña Real, DOCa, 2004 (foto 3b)
Od vůně šťavnaté, komplexní a noblesní, intenzívní, minerálně-ovocné (tmavé lesní plody až do borůvek), s tóny koření (lékořice), dotekem vanilky, mléčného karamelu a mintu. Má pevnou a přesnou strukturu, je plné a vyvážené, s velmi dlouhou perzistencí. Vyrábí se jen v nejlepších ročnících a zraje z větší části na americkém sudu, což je na jeho projevu znát. Vynikající víno z vynikajícího ročníku.

Contino

Hospodaří na 62 ha v regionu Rioja Alavesa. Podloží vinic je poměrně různorodé, od aluviálních a pískovcových blíže řeky Ebro, až po vápenaté, hlinitovápenaté a více kamenité směrem do svahů. Povrch je pokryt středně velkými valouny, které přes den akumulují sluneční teplo a v noci keře zahřívají. Rozdíl denních a nočních teplot je poměrně velký a podporuje aromatičnost výsledných vín. Ta jsou plná a extraktivní (delší macerace a častější potápění matolinového klobouku), s vysokou barvou a výrazným vlivem zrání na sudu.

Contino, Rosado, DOCa, NV (foto 4a)
Od vůně hodně plné a poměrně intenzívní, se zajímavým ovocným profilem jahod, třešní a červených grepů, jogurtovou kulturou, mléčným karamelem a dotekem vanilky. Je velmi dobře postavené, v těle plnější, s příjemně tanickým profilem a delší perzistencí. Docela zajímavé víno netradičního „růžového“ charakteru, jeho cena (prý dost přes 20 Eur) jej má předurčovat k velké budoucnosti, kterou od něj vinařství očekává. No, za mě je to zajímavost, ale jeho střední kyselinka jej podle mě 10 očekávaných let nepodrží. I z tohoto pohledu je cena prostě vysoká, navíc fabulace s neuvedením ročníku, údajně z důvodu, aby jej lidi za pár let nepovažovali za „přestárlé“, je mi prostě cizí…

Contino, Rioja Reserva, DOCa, 2009 (foto 4b)
Elegantní, podmanivé, kompaktní a vyvážené víno postavené na směsi červených a tmavých plodů, s podtextem mléčného karamelu a jemnou kořenitostí. Chuť navazuje na vůni, ale je kořenitější a jde více do tmavých plodů. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, vyvážené a homogenní, s citelnými vyzrálými ovocnými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Parádní kousek. Za mě vítěz této degustace.

Contino, Viña del Olivo, DOCa, 2011 (foto 5)
Velmi plné a hutné víno postavené na tmavých vyzrálých plodech (ostružiny, borůvky), s tóny vanilky a mléčného karamelu. Má pevnou a přesnou strukturu, je koncentrované a nabušené, v těle plné, má citelné vyzrálé ovocné taniny a delší až dlohou perzistenci. Údajně má obrovské ambice (věřím) a velký archivační potenciál. S tím se mi nedaří ztotožnit, protože přestože by se to mohlo díky té „hromadě svalů“ zdát dosažitelné, podle mého názoru mu kvůli (pouze) střední kyselince prostě dojde dech. Jsem na to sám zvědav, s Victorem jsme si slíbili se k tomuto vínu za dva roky vrátit.

Závěr

Za poslední dva měsíce jsem se v porovnání s posledními dvěma lety dostal k hodně nadstandardnímu počtu španělských vín. A musím říct, že mě baví jejich rozmanitost. Od těch v kategorii do 250 Kč, která jsou čistá a odrůdové typická, až po opravdu velká vína. A že se sem tam objeví něco, co má možná větší ambice než je realita? Vždyť stejně každý máme od vína jiná očekávání a 98 % vín se vypije mnohem dříve, než by vůbec mohla pomyslet na dosažení své lahvové zralosti.

Autor článku: PLI