Pár (velkých) archivních Cabernetů z Kalifornie

Cabernet Sauvignon. Nejznámější modrá světová odrůda. Těží z vysokého obsahu tříslovin i kyselin, a rozumí si s dubovým sudem, což jí dává velký archivační potenciál. Pochází z francouzského Bordeaux, kde je králem, ale špičkové příklady dnes najdeme také v Bolgheri (Itálie), Austrálii (Margaret River, Coonawara) nebo Kalifornii (Napa, Sonoma, Santa Cruz).

Právě z kalifornské Napy (a Sonomy) je většina vín, o kterých chci dnes psát. Nejen vzhledem k ročníkům jsou to vína nesnadno dostupná a zabralo pár měsíců je na aukcích vydražit. Od představitelů velkých výrobců až po zástupce absolutní špičky Kalifornie, kteří se v žebříčku nejlepších kalifornských Cabernetů každoročně objevují na předních příčkách…

Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon, 1979 (foto 2a)
Ve vůni hodně nazrálé, animální (brambory v dřevěné sklepní bedně), s tóny naoxidované domácí ostružinové šťávy, vlhké slámy a jodovou tinkturou. Chuti dominuje ostružinová marmeláda, vařená zelenina a dřevitost sudu. Víno je dobře postavené, šťavnaté a v těle plnější, stále má citelné taniny a střední až delší perzistenci. Víno (dávno) za vrcholem.

Lambert Bridge, Sabernet Sauvignon, 1980 (foto 2b)
Ve vůni hodně nazrálé (kompotová šťáva z třešní, zavařená červená řepa, vařená brokolice, jemná grepová hořčina), vysoký sud. Chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, má výrazné vyzrálé ovocné taniny, plnější tělo a delší perzistenci. Přestože je za vrcholem a je v něm spousta zeleninových tónů, působí velmi kompaktně a ne úplně nepříjemně. Ve spojení s jídlem by se dalo i užít.

Inglenook, Cabernet Sauvignon, 1982 (foto 3a)
Vůně je šťavnatá, srovnaná a poměrně plná, ovocná (směs červených a tmavých plodů), s výrazným podílem sudu. Chuť je bohužel hodně „dřevitá“, ovoce se vytrácí. Víno je dobře postavené, hodně šťavnaté, s výraznými zemitějšími taniny, vyšším alkoholem, středním tělem a střední perzistencí. Totálně rozházené víno.

Silverado Vineyards, Cabernet Sauvignon, 1988 (foto 3b)
Vůně je šťavnatá a jemně ovocná (více do červených plodů), s dotekem minerality a sudu, přesto působí trochu „ocelově“. Víno je dobře postavené, s výraznou kyselinkou, citelnými vyzrálými taniny, v těle střední až plnější. Působí poměrně srovnaně, má delší perzistenci. Tak trochu rozpačitost…

Etude, Cabernet Sauvignon, 1992 (foto 4a)
Vůně je plná a intenzívní, ovocná (ostružiny, černý rybíz), s jemnou zemitostí a tóny tmavé čokolády, mintu, čaje a bylin. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, v těle plné a až na mírně vyšší alkohol harmonické, má výrazné vyzrálé ovocné taniny a delší až dlouhou perzistenci. Moc hezké víno, vyzrálé, v ideální kondici na aktuální potěšení.

Joseph Phelps, Insignia, 1992 (foto 4b)
Od vůně velmi plné a intenzívní, ovocné (maliny, třešně, višně) s animálními tóny kůže, jemnou mineralitou, mintem a bylinkami. Chuť navazuje, přidávají se lesní jahody a citelná slanost. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, dokonale vyvážené, v těle plné, s citelnými hladkými ovocnými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Nádherné víno s perfektně dávkovaným sudem. Překvapila mě ovocnost hodně do červených plodů, takže jsem pátral po složení... cca třetina Merlotu to vysvětluje.

Shafer Vineyards, Hillside Select, 1991 (foto 5)
Elegance, hebkost a přitom plnost, cabernetová typičnost (černý rybíz, ostružiny), mint, vanilka, kůže, bylinky a dokonalý sud. Víno má poměrně pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a harmonické, s hedvábně hladkými vyzrálými taniny, plným tělem, noblesním projevem a velmi dlouhou perzistencí. Další výjimečně krásný kousek, přestože mi ve struktuře přijde trochu „volnější“ než předešlé.

Závěr

Na prvních vínech je zajímavé, že přestože jsou chuťově za hranicí pozitivního vnímání, jsou jejich aspekty pro hodnocení vína (struktura, tělo, kyselina, třísloviny, …) stále ve výborné kondici. Přes výrazný podíl sudu jsou pitelná i ve svém „posmrtném“ stádiu.

Poslední tři vína naopak patří k absolutní špičce kalifornských Cabernetů a když se k nim člověk dostane, hodně si je užije. Samozřejmě, „lepší a nejlepší“ kalifornská vína jsou cenově dost „mimózní“, ale Phelps a Shafer prostě umějí.

Autor článku: PLI