Jak pečovat o vinné sklo

Vinné sklo je asi nejdůležitější „optikou“, která nám zprostředkovává dojmy z oblíbených vín. Nikdy nemůže víno vylepšit, ale klidně nám vezme víc než dvě třetiny zážitku, který bychom měli, kdyby… Umíte si představit, jaké to je lyžovat na lyžích bez hran? Nebo jet na kole s podhuštěnou pneumatikou? Anebo v dešti v autě, když vám došla voda v ostřikovači?

O tom, jak obrovský vliv má tvar a objem sklenice na projev vína jsem psal už v eBooku Třináctá komnata vína. V prosinci jsem napsal článek o srovnání sklenic čtyř výrobců. Zkoušel jsem, jakým způsobem prezentují stejná vína při stejných podmínkách.

Možná jste pod stroměčkem našli i skleničky na víno a tak je čas si říct něco o tom, jak o ně pečovat. Aby nám sloužily co nejdéle. Celý postup napíšu tak, jak to dělám já. Není to žádné dogma, využijte z toho to, co uznáte za vhodné. Na věci, které raději nemáte dělat, vás upozorním.

Mýt či nemýt saponátem?

Za prvé nikdy nedávám skleničky na víno do myčky. Nejde o to, že by to nešlo nebo se mohly rozbít. To můžou kdykoli. Jde o to, že z mycích prostředků šednou. Takže kromě toho, že je myju ručně, ještě nepoužívám žádný mycí prostředek. Jen teplou vodu. Tím navíc získám jistotu, že mi zbytky jakéhokoli přípravku nezůstanou ve sklenici a nebudou při příštím použití ovlivňovat víno.

Co se týče mytí, prostě skleničky umyju v proudu teplé vody. Důležitá věc je, že pokud neumyjete skleničky hned večer po použití (necháte je stát na stole nebo kuchyňské lince do druhého nebo dalšího dne), nelijte do nich vodu, ani je nevyplachujte. Klidně nechte na dně sklenice zbytek vína. Proč? Protože voda ve vodovodním řádu obsahuje minerální soli, které vám po obvodu sklenice ve výši, kde je hladina, vytvoří proužek vysrážených minerálních solí. Dostat jej následně dolů je opravdu pro silné nátury.

Jak sklo pořádně vyleštit

Fajn, máme umyto. Skleničku postavím na papírový ubrousek nejprve na podstavec (foto 1 vlevo). Počkám, až voda steče, z kalichu ji vyliju do umyvadla a postavím ji na chvíli obráceně (foto 1 vpravo). Sklo vám nesmí začít usychat, protože jinak začne vytvářet „mapy“ ze solí a vy budete muset mýt znovu. Stačí, řekněme, dvě minuty na podstavci a dvě minuty na kalichu.

Začínám utírat. Na utírání používám látku, která nezanechává na sklenici chloupky. Před spoustou let jsem řešil, kde ji sehnat, protože většina byla nevyhovující. Stará bílá prostěradla od babičky účel splnila. Později jsem si ale koupil utěrku z mikrovlákna od Riedel a nedám na ni dopustit. Používám ji už skoro deset let a pořád svůj účel plní.

  1. Nejprve utřu podstavec (foto 2 vlevo) a nožku (foto 2 vpravo).
  2. Následně uchopím do utěrky kalich a utřu jej zvenku ve spodní části (foto 3 vpravo).
  3. Utřu okraj kalichu zvenku i zevnitř najednou (foto 4 vlevo).
  4. Dám utěrku dovnitř a utřu vnitřní prostor kalichu (foto 4 vpravo).
    Tady POZOR: Sklenicí otáčejte jen tak, že držíte kalich. Nedržte sklenici při utírání za podstavec ani stopku (foto 5). Ukroutit ji v místě spoje stopky a kalichu je hodně snadné a bohužel u spousty méně zkušených i časté.
  5. Zkontroluju, zda na sklenici nezůstaly otisky prstů a případně ji ještě jednou přeleštím (foto 6 vlevo).

Sklenice je dokonale vyleštěná (foto 6 vpravo) a připravená na příští použití.

Na celý postup se můžete podívat i na videu:


 

Na závěr ještě tip

Používate-li sklo delší dobu, může ztrácet svůj lesk. A koukat na víno přes „zašedlou“ skleničku je fakt peklo. I na tyto případy ale existuje medicína.

Dejte vařit do hrnce vodu. Až začne vřít, vezměte skleničku a protáhněte ji stoupající párou. Jako byste ji chtěli v páře omýt. Z vnějšku i zevnitř. Horká pára následně na sklenici zkondenzuje. Vezměte utěrku a vyleštěte ji podle návodu výše. Bude zase jako nová.

Ať se vína ve vašich sklenicích cítí komfortně a můžou se soustředit jen na to, jak vám udělat radost… :-)

Autor článku: PLI