Romanée St. Vivant: Vrcholná BIO „parfumerie“

Romanée Saint Vivant, nejníže položená Grand Cru poloha ve Vosne-Romanée. Apelace, kde vznikají pravděpodobně nejelegantnější vína v Burgundsku. Vína Romanée St. Vivant nevynikají tělnatostí jako třeba Romanée Conti nebo Richebourg. Čím ale uchvátí, je jejich vůně. Noblesní, koncentrovaná, plná, i po letech ovocná a do posledního detailu podmanivá.

Dostat se byť jen k lahvi tohoto burgundského skvostu je úkol nesnadný a finančně náročný. Na 9,44 ha vinic (největší Grand Cru poloha ve Vosne Romanée) dělá víno pouze 10 producentů, někteří z nich mají vinice v pronájmu. Více než polovinu vlastní Domaine de la Romanée Conti, cca hektar Domaine Leroy, třičtvrtě hektaru obhospodařuje Louis Latour, zbytek má pod půl hektaru.

Přestože je Romanée Saint Vivant nejníže položenou Grand Cru apelací ve Vosne-Romanée, aromatická komplexnost, a doslova svůdnost místních vín, daná podložím s většinovým podílem jílu (a vápence), ji aktuálně řadí na třetí místo před Richebourg. Madame Leroy si svých vín z této oblasti cení nejvíce ze všech svých červených.

Na stěžejní degustaci roku 2014 představil pan Rostislav Kuneš z RareWine hned šestici vín pocházející z této polohy. Člověku, který se ve víně pohybuje, se při pohledu na degustační karnet až tají dech…

Jako „zavíňovací vzorek“ bylo podáváno Bourgogne, AOC rouge, 1999 od Maison Leroy. Naslepo bych mu hádal maximálně sedm let. Je šťavnaté, působí velmi mladě, stále je syrově ovocné (třešně, jahody) s citelnou mineralitou, dobře strukturované, se středním tělem a delší perzistencí.

A pak přišla smršť vjemů…

Hudelot-Noëlat, Romanée-St.-Vivant, 1999: Od vůně intenzívní, plné a elegantní, relativně mladé, minerálně-ovocné víno s profilem červených plodů (lesní jahody, třešně, citrónová linka), homogenní, šťavnaté, harmonické víno s pevnou a přesnou strukturou, citelnými vyzrálými taniny, dlouhou intenzívní dochutí a velkým potenciálem zrání. Styl vín Hudelot-Noëlat je mi velmi blízký a tady se projevuje ukázkově. Hodně mladé, velké víno. Snad se časem znovu potkáme.

Hudelot-Noëlat, Romanée-St.-Vivant, 1996: O tři roky delší zrání se na víně projevilo hlavně v homogenitě a komplexnosti, víno je nazrálejší, ovocné (směs červených a tmavých plodů (maliny, jahody, ostružiny – trochu do kompotu), má výraznou mineralitu jdoucí až do střelného prachu, a je zajímavě vyvážené citrusovou linkou. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, v těle plnější až plné, s hodně intenzívním chuťovým projevem, citelnými vyzrálými ovocnými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Ročník 1996 je vnímán jako maličko horší než 1999 (podle podmínek pro pěstování), takže jde spíše o progres vína v čase než kvalitativní záležitost danou přírodními vlivy. Krásné, stále mladé víno.

Jean Jacques Confuron, Romanée-St.-Vivant, 1997: Od vůně velmi plné, intenzívní, nabušené víno, hodně do višní a třešní, s citrusovou linkou, peckovinou a výraznou mineralitou. Má pevnou a přesnou strukturu, krásnou šťavnatost, v projevu je tvrdší než předešlá vína, má výrazné vyzrálé ovocné taniny a velmi dlouhou perzistenci s višňově-peckovinovou minerální dochutí. Ve druhém kole ještě více nabylo na komplexitě a homogenitě, ovocnost se smísila se střelným prachem. Druhé nejplnější víno degustace, byť z mého pohledu stylově vybočuje trochu nižší elegancí, kterou osobně vidím v přístupu k vinifikaci. J. J. Confuron je známější svými víny z oblasti Nuits-St.-Georges, která se zde trochu připomíná. Nic to ovšem nemění na velikosti tohoto vína, které je úchvatné, podobně jako další vína z mé oblíbené „dílny“ J. J. Confurona.

Robert Arnoux, Romanée-St.-Vivant, 1991: První představitel vyzrálého vína na degustaci. Elegance, intenzita a plnost zůstávají zachovány, stejně jako vysoká mineralita a ovocnost kompotovaných červených plodů (jahody, třešně, peckovina, citrusová linka). Objevují se ale další terciální tóny: čaje a bylin. Víno je skvěle strukturované, šťavnaté, má střední tělo, stále citelné, trochu drsnější taniny a dlouhou perzistenci. Ve druhém kole více vystupila peckovina a hořčinka. Dovolím si tvrdit, že víno je lehce za svým zenitem. V aktuální podobě ještě nějakou dobu vydrží, ale zlepšovat se již nebude. Milovníci nazrálých burgundských přesto zaplesají. A já s nimi.

Louis Latour, Les Quatre Journaux, Romanée-St.-Vivant, 1985: Od vůně nazrálé, intenzívní, plnější víno, kombinace kompotu z červených plodů s náznakem zeleninových tónů, mineralitou, čajem, medem a tónem mléčného karamelu. Velmi dobře strukturované, hodně šťavnaté a srovnané, v těle plnější, stále s citelnými, ne úplně hladkými taniny a dlouhou perzistencí s minerálně-slanou čajovou dochutí. Ve druhém kole se zlepšilo a zeleninové projevy se vytratily. Moc hezké, hodně vyzrálé víno, které je dobré vypít teď, protože lepší už nebude.

Domaine de la Romanée Conti, Romanée-St.-Vivant, 1976: Naprosto neprůhledné (viz posledné foto), nefiltrované víno, které by na Moravě neprošlo komisí udělující povolení pro vstup na trh. Koncentrát vůní a chutí, velmi plné noblesní víno, homogenní, vrstvené, výrazně minerální (až do střelného prachu), ovocné (směs marmelád z červených, tmavých a citrusových plodů), čaj, med, dotek mléčného karamelu. Dokonalá harmonie vůní a chutí, pevná a přesná struktura, šťavnatost, intenzita a úžasná kondice ve spojitosti s výraznými vyzrálými ovocnými taniny a velmi dlouhou perzistencí nutí člověka přestat přemýšlet, a vedou ho jen k pozorování vjemů. Božská záležitost. Víno na vrcholu, ze kterého jen tak nesleze.

Závěr

Jedním slovem? Nadšení. Splněný sen. Už jen přičichnutí je jako sjet divokou řeku, vidět východ slunce v Kordilerách nebo poděkovat rodičům za život. Naplní vás emocemi. Člověk si uvědomí, jak moc máme a jak moc (z darů země) dostáváme nebo můžeme dostávat. Naše schopnosti jsou v podstatě neomezené. V jakékoli oblasti. Stačí jen nasměrovat je správným směrem. A být (sami k sobě) poctiví.

Autor článku: PLI