První narozeniny RareWine: Archiv pro všechny

Oslava prvních narozenin bývá obvykle předmětem velkých příprav, honosných prohlášení a pečlivého výběru pozvaných hostů. S tím ale na RareWine nechoďte. Hlavním atributem oslavy se stala přirozenost a možnost sestavit si degustační set vín podle svých chutí a preferencí. Nabídka vín rozlévaných po vzorcích byla široká a tak se pobavil opravdu každý, kdo dorazil.

Posuďte sami…

Francie, Bordeaux:

  • Chateau Deyrem Valentin, Cru Bourgeois, 1985
  • Clos du Marquis, 2. víno Chateau Leoville Las Cases, 1995
  • Chateau Haut Batailley, 5eme GCC, 1996
  • Chateau Rauzan Segla, 2eme GCC, 1985
  • Chateau Pichon Baron, 2eme GCC, 1982

Francie, Burgundsko:

  • Lupe Cholet, Gevrey Chambertin, AC, 1976
  • Michel Juillot, Corton Charlemagne, Grand Cru, 1990
  • Ballot Millot, Pommard „Rugiens“, 1er Cru, 1983
  • Mommessin, Nuits St. Georges, 1er Cru, 1971
  • Bouchard Père et Fils, Echezeaux, Grand Cru, 1999

Francie, Rhona:

  • Tardieu Laurent, Hermitage, 1998
  • Jaboulet Aine, Hermitage „La Chapelle“, 1997

Itálie, Piemonte:

  • Pira & Figli, Barolo „Cannubi“, 1997

Itálie, Toskánsko:

  • Montevertine, Le Pergole Torte, 1995

Rakousko, Wachau:

  • F. X. Pichler, F. X., Grüner Veltliner „Von den Terrassen“, Smaragd, 2000
  • Emmerich Knoll, Riesling „Dürnsteiner Schütt“, Smaragd, 2000

Rakousko, Burgenland:

  • Gesellmann, G, 1999

Německo, Mosel:

  • Karl Erbes, Erdener Treppchen Riesling, Spatlese, 1991

ČR, Morava:

  • Mikrosvín, Ryzlink vlašský, 1999

Maďarsko, Tokaj:

  • Oremus, Tokaji Aszu, 5 puttonyos, 1975

JAR, Stellenbosch:

  • Meerlust, Rubicon, 1997

Austrálie, Barossa Valley:

  • Barossa Valley Estate, E & E Black Pepper Shiraz, 1997

Degustace

Jako zavíňovací vzorek jsem zvolil Ryzlink vlašský 1999 od Mikrosu, který jsem ochutnával nedávno. A protože jsem spoustu prezentovaných vín znal, šel jsem primárně po zkoumání těch „větších“.

Michel Juillot, Corton Charlemagne, Grand Cru, 1990 je šťavnaté a hodně plné už od vůně, s minerálně-ovocným profilem tropických plodů (mango) a citrusů (mandarinky, citróny), výrazným připáleným toastem, tóny mléčného karamelu a medu. Působí jako svalovec z horkého ročníku. Je velmi dobře strukturované, nazrálé a srovnané, a má dlouhou perzistenci s minerální dochutí. Nebál bych se ho ještě chvíli zapomenout ve sklepě.

Mommessin, Nuits St. Georges, 1er Cru, 1971 je z období, kdy ne všechna snaha vinařství přinášela sladké ovoce a objevily se i obavy, zda bude co obdivovat. Popravdě bylo. A moc. Víno je šťavnaté a nazrálé, stále ovocné (jahodová a třešňová kompotová šťáva, ve vůni grepová kůra), minerální, s tóny spadaného podzimního listí, čaje, koření a dotekem medu. Vše úhledně zabaleno do kompaktního harmonického celku, velmi dobře strukturovaného, přirozeného, s plnějším tělem, stále citelnými ovocně-zemitými taniny a delší až dlouhou perzistencí. Víno v ideální kondici na pití.

Gesellmann, G, 1999 je z 90 % Frankovka a z 10 % Vavřinecké. Od vůně noblesní, velmi plné, šťavnaté, minerálně-ovocné (višně, ostružiny) víno, s výborně integrovaným sudem a dotekem mléčného karamelu. Má pevnou a přesnou strukturu, plné tělo, výrazné vyzrálé ovocné taniny, dlouhou perzistenci a velký potenciál zrání. Přes svých patnáct křížků působí hodně mladě. Budu se těšit za pár (několik párů) let.

Chateau Rauzan Ségla, 2eme GCC, 1985 je svěží, nazrálé a velmi dobře postavené zemitě-ovocné (černý rybíz) víno. Má stále výrazné, ne úplně dozrálé taniny, střední tělo a delší perzistenci. Tady není na co čekat, protože zlepšovat se už nebude.

Chateau Pichon Baron, 2eme GCC, 1982 má dokonalý buket. Plný, elegantní, šťavnatý a jednolitý. Je vyváženou směsí tmavých plodů (černý rybíz, ostružiny), jemné minerality, mintu a kořenitosti, spojené hladkostí použitého sudu. Takto dokáže vonět jen špičkové nazrálé Bordeaux. Chuť za vůní maličko pokulhává (možná by chtělo delší čas na otevření se). Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, plné a harmonické, se stále výraznými vyzrálými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Je v ideální kondici na užívaní si…

Závěr

Tentokrát bude shrnutí krátké a prozaické. Přeji RareWine do příštího roku hodně skvělých degustací, neotřelých témat a hlavně spoustu nových návštěvníků, kteří dokážou ocenit krásu vyzrálých vín.

Autor článku: PLI