Báječná léta Châteauneuf du Pape

Châteauneuf du Pape je v Česku díky písni Michala Tučného celkem známým pojmem. Pro mnohé je symbolem báječného života bez útrap, navíc s báječným partnerem. A to přesto, že jej možná sami nikdy neochutnali. My si tentokrát jako partnery přizvali několik lahví samotného Châteauneuf du Pape (až do ročníku 1957) a je třeba říct, že to byl vážně báječný večer…

Červená vína z Châteauneuf du Pape jsou hodně rozmanitá. Z apelačního zákona se smí k jejich výrobě používat až třináct odrůd (včetně bílých). Toho většina místních vinařů využívá, najdou se ale i tací, kteří připravují svá vína jako jednoodrůdová. Hlavní odrůdou v oblasti je Grenache, z „těch dalších“ je nutné zmínit Syrah, Mourvèdre a Cinsault. Ostatní se většinou přidávají maximálně v jednotkách procent.

Stejně jako mohou být vína z Châteauneuf du Pape rozmanitá z pohledu použitých odrůd, jsou různorodá i z pohledu kvality. Ta základní koupíte na vinařství kolem 15 EUR, za nazrálé kousky (nabízené hlavně američanům) chtějí někteří místní i hodně přes 200 EUR. Zda tato vína mohou či nemohou mít požadovanou hodnotu, je jen otázkou stavu peněženek konkrétních klientů. Protože kvalita vín osvědčených producentů a jejich potenciál zrání mluví jasně.

Na degustaci pořádané panem Kunešem z RareWine jsme ochutnali následující:

  • La Nerthe, Châteauneuf du Pape, 1999
  • Clos des Papes, Châteauneuf du Pape, 2000
  • Domaine de la Mordorée, Châteauneuf du Pape „Cuvée de la Reine de Bois“, 1996
  • Geniest, Châteauneuf du Pape „Mas Saint Louis“, 1990
  • Château Beaucastel, Châteauneuf du Pape, 1989
  • Chapoutier, Châteauneuf du Pape, 1957

La Nerthe, Châteauneuf du Pape, 1999 je cuvée z 50 % Grenache, 30 % Syrahu, 10 % Mourvèdre a 10 % dalších neuváděných odrůd. Víno je plné, šťavnaté, srovnané a minerálně-ovocné (do třešní) s dotekem mintu a dobře dávkovaným sudem. Je velmi dobře strukturované, v těle plnější, má výrazné vyzrálé taniny a delší až dlouhou perzistenci. V prvním kole bylo moc pěkné, ve druhém působilo trochue řidčeji. V každém případě moc hezké nazrálé víno, které ještě do důchodu nepospíchá.

Clos des Papes, Châteauneuf du Pape, 2000 je ze 70 % Grenache, 20 % Mourvèdre a 10 % dalších odrůd. Je hodně plné, šťavnaté, vyzrálé a harmonické, krémové s profilem ovoce (višně v čokoládě, peckovina) a tóny bylinných extraktů, rozinek a slaměnek. Má pevnou a přesnou strukturu, výrazné, ale hladké ovocné taniny, dlouhou perzistenci a velký potenciál k dalšímu zrání. Báječný kousek, který si na svůj vrchol ještě pár let počká.

Domaine de la Mordorée, Châteauneuf du Pape „Cuvée de la Reine de Bois“, 1996 je z 80 % Grenache a 10 % Mourvèdre. Zbývajících 10 % je opět směsí dalších odrůd. Vinice, ze kterých pochází, má aktuálně 60 let. Víno je ukázkou noblesy, kam může parádní Châteauneuf nazrát. Plné, šťavnaté, elegantní a harmonické, ovocné (směs višní a ostružin), s tóny mintu a bylin. Má pevnou a přesnou strukturu, výrazné vyzrálé ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Na svůj vrchol ještě nedorazilo, přesto je jedním z vrcholů degustace. Baví mě opravdu moc.

Geniest, Châteauneuf du Pape „Mas Saint Louis“, 1990 je vínem nejméně známého vinařství na degustaci. Rovněž stojí na 80 % Grenache. Zbytek je z 8 % Syrah, ostatní odrůdy nejsou uvedeny. Víno je ve vůni jemnější, elegantní, minerálně-ovocné (kompot z červených plodů, peckovina) s výraznými čajovými tóny a dotekem mintu. Je velmi dobře postavené, šťavnaté, přirozené a poměrně srovnané, v těle plnější, s hladkými taniny a delší až dlouhou perzistencí. Ve druhém kole citelně odchází. Je už za vrcholem, a přestože ještě stale pobaví, doporučuji se jím pobavit co nejdříve.

Château Beaucastel, Châteauneuf du Pape, 1989 je noblesa, komplexnost a harmonie 30 % Grenache, 30 % Mourvèdre, 15 % Roussanne, 10 % Syrahu, 10 % Cunnoisse a 5 % Cinsault. Velké víno ze skvělého ročníku. Plné, úžasně strukturované, s výraznými vyzrálými ovocnými taniny, profilem třešní, s animálními tóny, mintem a velmi dlouhou perzistencí. Přes 25 let věku je to mladíček s dalším potenciálem vývoje. Kéž se potkáme tak za pět let.

Chapoutier, Châteauneuf du Pape, 1957 je ve vůni svěží a poměrně plné, srovnané, nazrálé, s ovocností a nasládlostí jahodového a třešňového kompotu, mintu a koření. Chuť je velmi podobná, ale působí prázdněji a je méně ovocná. Víno je zpočátku mírně nasládlé, se stále citelnými zemitými taniny, v těle střední až plnější, s delší perzistencí. S pitím samozřejmě není nač čekat, ale je stále zábavné pozorovat, jak přirozeně a nenuceně směřuje ke svému konci, vyrovnané, s úsměvem. Krásné a důstojné stáří.

Závěr

To, co mě na projevu vína nejvíce přitahuje, je harmonie a hlavně přirozenost. Promítá se celým jeho vývojem, od nalahvování, kdy je víno „vytřepané“, přes postupné přivykání si na prostředí, mnohdy složitou pubertu, až po zralost a pomalé stárnutí. Každá z těchto fází má své.

Tato degustace toho byla ukázkovým příkladem. Od ne úplně jistého zrání La Nerthe, přes sebevědomá postpubertální léta Clos de Papes a Beaucastel, až po všeobecnou zralost Mordorée, nezastavitelný pomalý odchod Geniest a nádherný podzim Chapoutiera. Kéž bychom takto autenticky, přirozeně a moudře stárnuli i my.

Autor článku: PLI